Servische overheid verbiedt EuroPride-mars in Belgrado

Oproep: betuig steun en kom naar Belgrado

Leestijd: < 1 min

President Aleksander Vučić van Servië probeerde onlangs nog de hele EuroPride te cancellen. Dat is niet gelukt, zo schreven we enkele weken geleden. De mars door Belgrado aanstaande zaterdag nu alsnog verboden, op het allerlaatste moment. De organisatie noemt de beslissing ongrondwettig.

Nadat de Servische overheid de EuroPride-mars die op zaterdag plaatsvindt, heeft verboden, heeft organisator Belgrado Pride bekendgemaakt dat ze een formele klacht zullen indienen om de beslissing ongedaan te maken. De aankondiging van het verbod volgt op drie weken van onrust nadat president Aleksandar Vučić zei dat EuroPride was ‘geannuleerd’.

Ongrondwettelijk

In een statement zei Kristine Garina, voorzitter van de European Pride Organizers Association die EuroPride in licentie geeft: “De politie heeft tot het laatst mogelijke moment gewacht om de EuroPride-mars te verbieden. Alle keren dat dit eerder in Belgrado is gebeurd, hebben de rechtbanken de beslissing ongrondwettelijk verklaard. Het allereerste verbod op een EuroPride-mars kan niet blijven bestaan ​​en ik twijfel er niet aan dat de rechtbank deze keer hetzelfde standpunt zal innemen.”

Niet toegeven aan pestkoppen

Ze vervolgt: “De premier van Servië, Ana Brnabic, staat op het punt het podium te betreden van de EuroPride-mensenrechtenconferentie, en ik eis dat ze uitlegt waarom ze de beloofde steun loslaat die ze in 2019 gaf toen Belgrado opging voor EuroPride. Dit verbod toont een compleet falen van haar politieke leiderschap en het complete falen van Servië om de meest fundamentele vrijheden van zijn burgers te beschermen. Geen enkel zichzelf respecterend land zou toegeven aan pestkoppen.”

Verbod is zinloos

“Het verbod is zinloos. Duizenden lhbtq’s en hun bondgenoten zijn al in Belgrado om deel te nemen aan EuroPride. We komen zaterdag samen, ook al kunnen we niet marcheren. We dringen er bij iedereen die lhbtq-gelijkheid en mensenrechten steunt op aan om een ​​standpunt in te nemen en zaterdag met ons mee te doen. Het is tijd voor verandering en het is tijd voor Belgrado. We zijn hier en we zullen samenkomen.”

Meer dan honderd evenementen

EuroPride in Belgrado begon maandag 12 september met een ceremonie voor het hijsen van de vlag in het Paleis van Servië en de opening van het Pride House in het centrum van Belgrado. Meer dan honderd evenementen vinden plaats gedurende de zeven dagen van het evenement.

Coverbeeld: EuroPride werd in 2016 gehouden in Amsterdam / Istock

 

 

Powered by Labrador CMS