Seks buiten huwelijk strafbaar in Indonesië – ook voor toeristen

Leestijd: < 1 min

Het Indonesische parlement heeft wetswijzigingen goedgekeurd die seks buiten het huwelijk strafbaar maakt. Ook wilden islamitische groeperingen homoseks illegaal maken. In sommige provincies van Indonesië is homoseksualiteit al strafbaar, maar een landelijk voorstel is uiteindelijk ingetrokken.

Dinsdag zijn wetswijzigingen goedgekeurd die seks buiten het huwelijk verbieden, waarvoor maximaal een jaar cel geldt. Op samenwonen zonder te zijn getrouwd ligt een straf van maximaal zes maanden. De nieuwe wetgeving geldt voor Indonesische burgers, maar ook voor toeristen die in het land verblijven.

Herziening wetboek

Beschuldigingen moeten zijn gebaseerd op politierapporten die zijn ingediend door een echtgenoot, ouders of kinderen. In de nieuwe wetgeving is ook het promoten van anticonceptie illegaal.

Al decennia wordt in Indonesië gewerkt aan een herziening van het wetboek van strafrecht. In 2019 demonstreerden tienduizenden mensen nog tegen een reeks wetten die burgerlijke vrijheden zouden beknotten. Ook nu was er felle kritiek van tegenstanders, maar de leden van het Huis van Afgevaardigden gaven gisteren in een plenaire vergadering groen licht voor het wetsvoorstel.

Homoseks

Islamitische groeperingen wilden ook homoseks illegaal maken. Na een felle discussie tussen wetgevers werd dat voorstel uiteindelijk ingetrokken. Sommigen zagen dit als een overwinning voor de lhbtq-minderheid in het land.

Desondanks vrezen mensenrechtenorganisaties dat het leven van lhbtq’s moeilijker zal worden. In sommige provincies is seks met iemand van hetzelfde geslacht al verboden. Zo werden vorige week twee mannelijke Indonesische militairen opgepakt omdat zij seks met elkaar hadden. Ze moeten voor zeven maanden de gevangenis in.

Bron: Pzc / Nu.nl / Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS