Sederginne: “Ik heb het gevoel dat ik altijd bezig moet zijn”

#Take10

Leestijd: 3 min

Dragqueen Sederginne zit inmiddels vijftien jaar in het vak, maar haar carrière raakte in stroomversnelling toen ze in 2020 deelnam aan Drag Race Holland. Samen met Winq neemt ze even 10 minuten pauze en vertelt over activisme onder het genot van een van de Starbucks Chilled Classics.

Sederginne tijdens het opnemen van haar podcast Delulu Radio

podcast

“Ik doe nu 18 jaar fulltime drag, en er zijn al heel wat dromen uitgekomen. Dit jaar ben ik begonnen met mijn eigen podcast, Delulu Radio. We hebben tien afleveringen opgenomen en we krijgen erg leuke reacties. Dat komt denk ik doordat het niet een doorsnee podcast is. Veel andere podcasts hebben een bepaalde insteek of thema – dat is bij ons dus helemaal niet het geval. Soms overvalt dat de BN’ers die we uitnodigen, ik zie gasten soms denken: waar ben ik nu weer beland? Maar dat maakt het juist leuk! Er wordt heel veel gelachen. We nemen de podcast op in mijn caravan. Die kocht ik ooit om mee te rijden in de parade van Antwerp Pride. Vervolgens heb ik hem twee jaar niet teruggezien, maar nu nemen we er de podcast op. Ik hoop heel hard op een tweede seizoen!”

rode loper

“Als ik zelf op een rode loper ben, krijg ik vaak dezelfde vragen: hoe gaat het, hoe vind je het om hier te zijn, je ziet er fantastisch uit! Dit jaar deed ik bij de première van The Little Mermaid verslag vanaf de rode loper, en ik deed dat ook bij de Winq Diversity Awards. Dat vergt nog wel wat voorbereiding: wie is aanwezig, wie moet ik écht even voor de camera hebben? Vaak kijken mensen al weken ernaar uit om op zo’n evenement aanwezig te zijn, en is iedereen lekker uitgedost. Ik vind het heel leuk om te doen. Je moet wel ad rem zijn, maar als ík mensen op een rode loper aanspreek durven ze vaak opener te zijn dan tegen een doorsnee reporter. Drag helpt daar enorm bij. Dan weten mensen meteen dat het humor is, dat hun uitspraken niet tegen ze gebruikt zullen worden.”

activisme

“In België vinden op 9 juni verkiezingen plaats. Het is daar verplicht om te gaan stemmen, maar je kunt ook opgeroepen worden om in zo’n stemlokaal stempassen te gaan controleren. Ik kreeg zo’n oproep, maar ik ben dan helemaal niet in het land! Ik ga net als vorig jaar optreden op Vilnius Pride in Litouwen. Ik vind het echt belangrijk om die Pride bij te wonen. Pride is heel anders daar: mensen gaan echt op de barricade. Als ik erover praat krijg ik kippenvel. Er zijn daar voor de Pride bijna net zoveel tegenstanders op de been als deelnemers, dat is heel heftig om te zien. De politie houdt de twee groepen uit elkaar. Het maakt me soms bang, maar ik denk dat het ook goed is om te zien dat in andere landen binnen Europa nog echt gestreden moet worden voor acceptatie.”

Sederginne treedt op tijdens een Drag Brunch in Utrecht

pride season

“Pride en kerst zijn de drukste periodes voor drag queens. Ik heb nu al erg veel boekingen staan, en ik ben 100% zeker dat er nog flink wat werk bij zal komen. Pride is gelukkig niet meer slechts een maand of een weekend, maar een heel seizoen. Voor mij begint het de eerste week van juni en dan land ik ergens in de tweede week van september. In de tussentijd sta ik bijna elke dag op een hak. Tijdens Utrecht Pride ga ik werken voor een grote supermarktketen en heb ik een jurk ontworpen gemaakt van hun tassen. Tijdens Pride Amsterdam host ik de main stage op vrijdag. Ook was ik dit jaar voor het eerst bij The Hague Pride. Natuurlijk kan ik Antwerp Pride niet overslaan. Ik denk dat ik eigenlijk aan mijn laatste boekingen zit die ik nog kan aannemen.”

ontspannen

“Ik ben nu super hard aan het werken aan mijn carrière, maar het is ook belangrijk om af en toe een break te nemen. Deze zomer wordt een van mijn vrienden 50 jaar, dat gaan we samen vieren op Fire Island [een feesteiland vlakbij New York, waar veel gays in de zomer naartoe trekken - red.] en daar kijk ik heel erg naar uit. Het is al jaren mijn droom om daar eens een weekje een villa te huren. Tussen de bedrijven door probeer ik ook af en toe wat rust te pakken. Dat vind ik niet altijd even makkelijk, want ik heb juist het gevoel dat ik altijd bezig moet zijn. Toen ik 18 was kon ik veel makkelijker dóórgaan, nu ik 30 ben geworden moet ik mezelf af en toe even afsluiten en een korte break nemen, al is het maar tien minuten. Ik ben mezelf echt aan het aanleren om dat meer en meer te doen, om even adem te nemen en rustig te worden. Dat lukt nu beter dan twee of drie jaar geleden. Toen had ik net Drag Race gedaan en had ik daar voor mijn gevoel helemaal geen tijd voor.”

#Take10
Het is wetenschappelijk bewezen: als je elke 60-90 minuten een korte break van 10 minuutjes neemt, doet dat wonderen voor je mentale gezondheid. Bijvoorbeeld onder het genot van een van de Starbucks Chilled Classics. Kijk op hier voor inspiratie om je 10 minuten pauze in te vullen.

Powered by Labrador CMS