Video

School weigert speech: dan maar op het grasveld met een megafoon

Leestijd: < 1 min

Christian Bales (18) is gay en wilde een eindejaarsspeech houden. De school vond de inhoud van die speech ‘te confronterend en te persoonlijk’ en verbood hem te spreken. Dus ging hij op het grasveld staan met een megafoon.

Toen de leiding van de Holy Cross High School in Crestview Hills, Kentucky, lucht kreeg van de speech van Christian Bales, deden ze er alles aan om hem te laten zwijgen.

Te boos, te persoonlijk
Aanvankelijk wilde de katholieke schoolleiding dat Christian zijn speech zou aanpassen. Ze vonden zijn tekst polariserend, te boos, te politiek en te persoonlijk.

Maar Christian weigerde dat. Aan New York Times vertelde hij dat hij zijn tekst helemaal niet polariserend vond. Er stond bovendien niets in dat verwees naar zijn homoseksualiteit.

Hoge hakken
Al eerder zorgde Christian voor controverse door naar een gala te gaan, gekleed in een jumpsuit en op hoge hakken. Ook toen vroeg de schoolleiding aan Christian of hij gewoon een pak aan wilde trekken, iets waar hij geen moeite mee had. Maar zijn speech vond hij keurig genoeg, dus deze keer hield Christian voet bij stuk.

Ook enkele docenten van Holy Cross hadden zijn tekst goedgekeurd. Op advies van zijn vader besloot Christian daarom zijn tekst op te lezen buiten de officiële ceremonie om. Met een megafoon trok hij naar het grasveld naast de school.

Energie
“Het gaf me energie”, zegt Christian. “De mensen die zich om me heen verzamelden, vormden het ideale publiek.” In zijn speech verwees hij naar de activistische scholieren van de Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida.

Bekijk hieronder de speech van Christian:

Powered by Labrador CMS