Voetbal

Scepsis ontstaan over collectieve coming-out in Duits profvoetbal: wat gaat er gebeuren?

Leestijd: 1 min

Komt die collectieve coming-out in het Duitse voetbal er nou wel, of niet? Vorige week kondigde de homoseksuele ex-voetballer Marcus Urban aan dat op 17 mei een aantal profvoetballers gezamenlijk uit de kast zouden komen. Nu lijkt de zaak toch iets genuanceerder te liggen, ontdekte NOS-podcast De Schaduwspits.

Marcus Urban zet zich in voor acceptatie van lhbtiq+-personen in het voetbal. Hij zegt met verschillende voetballers in contact te staan die een coming-out overwegen. Vorige week maakte hij bekend dat dit in collectieve vorm zou gaan gebeuren, en wel op 17 mei.

 De aankondiging werd groot opgepakt door de Duitse media, zowel door tabloids als de kwaliteitskranten. Urban bleef de datum herhalen en kwam met nieuwe onthullingen. Zo vertelde hij aan de De Schaduwspits (de podcastserie van de NOS over de vraag waarom het zo moeilijk is om uit de kast te komen in de voetbalwereld) dat in de Duitse Bundesliga een koppel actief is: twee profvoetballers hebben heimelijk een relatie met elkaar.

bijval, maar ook kritiek 

De aanpak van Urban heeft bijval gekregen, maar ook kritiek. Het idee dat het om een groepscoming-out gaat die groots is aangekondigd, komt sensatiegericht over, aldus een belangenbehartiger die ook vindt dat de actie te veel om Urban zou draaien. Bovendien zijn andere lhbtiq+-organisaties niet betrokken bij de actie, de Duitse voetbalbond DFB evenmin. Een communicatieadviseur van DFB laat weten: “Wij tasten in het duister, daarom ben ik wat sceptisch.”

Aanvankelijk had Urban een grootse groepscoming-out aangekondigd met profvoetballers uit Duitsland, Oostenrijk en Engeland. Inmiddels houdt hij zich op de vlakte. “Er zijn meerdere spelers die het willen doen, maar ik laat de beslissing aan hen. Als ze niet op 17 mei uit de kast komen, dan kan het iedere 17e van een maand die daarna komt”, vertelde Urban aan De Schaduwspits.

veel steun 

Een van de belangrijkste sponsors is VfB Stuttgart. Directeur Alexander Wehrle, zelf homoseksueel, hoopt dat in de nabije toekomst spelers naar buiten zullen treden. “Er is nu veel steun, van de bond en clubs tot de media. Het hoeft je carrière niet meer in de weg te staan. Maar het is een persoonlijke keuze, je moet er klaar voor zijn. Ik wil niet dat er druk wordt uitgeoefend op spelers om zich te moeten openbaren.”

Dus wat er gaat gebeuren op 17 mei? We wachten het af…

Powered by Labrador CMS