Russische vrouw aangeklaagd nadat ze regenboogvlag op Instagram had gepost

Leestijd: 1 min

Voor het eerst heeft de Russische politie iemand vervolgd voor het plaatsen van foto’s met regenboogvlaggen op Instagram. Een vrouw uit de regio Saratov is aangeklaagd voor ‘het openbaar tonen van symbolen van een extremistische organisatie’.

Sinds november is wetgeving van kracht in Rusland waarin ‘de internationale lhbtiq+-beweging’ is verboden, een besluit van het Russische hooggerechtshof. Volgens het hof is die beweging ‘ontstaan’ in de Verenigde Staten, in de jaren zestig. Dit zou onderdeel zijn van het anticonceptiebeleid. De beweging zou ‘familiewaarden vernietigen’ en ‘de rechten van gelovige mensen schenden’.

doelwit van vervolging

Volgens de onafhankelijke nieuwssite Meduza is nu voor zover bekend voor het eerst dat iemand in Rusland wordt vervolgd voor het tonen van een regenboogvlag. Het zou gaan om een vrouw uit de regio Saratov, die foto’s van regenboogvlaggen op haar instagram-account had geplaatst. Het is nog niet duidelijk hoe hoog haar straf uitvalt.

Lhbtiq+-activisten vreesden dat ze na de uitspraak van het hooggerechtshof doelwit zouden worden van vervolging, met risico’s op lange celstraffen. In de dagen na de uitspraak viel de politie meteen al verschillende gaybars binnen.

discriminatie

Mensenrechtenchef Volker Türk van de Verenigde Naties riep Rusland op het verbod zo snel mogelijk ongedaan te maken omdat deze lhbtiq+-mensen discrimineert.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS