Russische gay-propagandawetten aangescherpt: trans politica stapt op

Leestijd: < 1 min

Nadat eind vorige week bekend werd dat nu ook volwassenen niet meer ‘in aanraking’ mogen komen met lhbtq-gerelateerde onderwerpen in Rusland, heeft ’s lands eerste trans politica Yulia Alyoshina ontslag genomen bij haar partij.

Yulia Alyoshina was de eerste trans vrouw die een positie bekleedde binnen een politieke partij. Was, want zij heeft haar werk als hoofd van het partijbureau van Het Burgerinitiatief neergelegd nadat de Russische autoriteiten de anti-lhbtq-wetgeving verder hebben aangescherpt.

Wetsvoorstel

Tot dusver was er wetgeving waarin jongeren werden ‘beschermd’ tegen de blootstellling aan lhbtq-gerelateerde thema’s, iets wat de Russische overheid ‘gay propaganda’ noemt. Vorige week heeft de Doema (het Lagerhuis van het Russische parlement) een eerste lezing van een wetsvoorstel aangenomen om het verbod onder kinderen nu uit te breiden naar mensen van alle leeftijden.

Yulia Alyoshina heeft nu afstand genomen van die wetgeving en de beslissing genomen op uit de politiek te stappen. In een bericht op Telegram schrijft ze dat ze haar politieke werk niet langer kan verenigen met het feit dat zij hier als trans vrouw bij betrokken is: “Ik heb me nog nooit met dergelijke propaganda beziggehouden, maar ik heb ik heb ik geen idee hoe ik moet doorgaan met het uitvoeren van openbare politieke activiteiten als vrouw die openlijk transgender is.”

Buitengesloten

In het bericht liet ze weten dat ze werd uitgesloten van het bijwonen van parlementaire zittingen in haar regio en ook werd haar registratie als Doema-kandidaat namens de regio Barnaul werd geweigerd.

“Ik ging de politiek in en was van plan te strijden voor de rechten en vrijheden van alle burgers, ongeacht hun etniciteit, oriëntatie of zelfs hun politieke opvattingen. En ik héb voor ze gevochten. Maar ik denk dat ik mijn tijd vooruit was", blikt Alyoshina terug.

Bron: PinkNews / Coverbeeld: iStock (het model is niet Yulia Alyoshina)

Powered by Labrador CMS