Rusland probeert lhbtq-organisatie zwijgen op te leggen: poging mislukt

Leestijd: < 1 min

Het Russische ministerie van Justitie wilde met een rechtszaak een einde maken aan de werkzaamheden van het LGBT Netwerk, een organisatie die zich inzet voor de belangen van lhbtq’s. Die zou in strijd zijn ‘met de traditionele waarden’. Een rechter heeft nu geoordeeld dat het Netwerk mag blijven bestaan.

Het Russische LGBT Netwerk komt op voor de belangen en rechten van lhbtq’s in Rusland. In 2017 spraken ze zich bijvoorbeeld uit tegen de situatie in Tsjetsjenië, waar gays werden mishandeld, vervolgd, vernederd, uitgehongerd en gemarteld, nadat Human Rights Watch hiervan melding had gemaakt.

Homopropaganda

De Russische overheid heeft enkele jaren geleden wetgeving ingevoerd tegen zogeheten ‘homopropaganda’: in de openbare ruimte mogen er geen uitingen te zien zijn die verwijzen naar lhbtq’s. Ook probeert de overheid steeds meer vat te krijgen op organisaties die zich niet houden aan ‘de tradionele waarden’.

Op 11 februari spande het Russische ministerie van Justitie een rechtszaak aan tegen het LGBT Netwerk, omdat de organisatie zich in de ogen van het ministerie niet hield aan die waarden. Ook wilde de overheid dat Sphere zou worden opgeheven, de naam van de stichting waaronder het LGBT Netwerk opereert.

Goed nieuws, vooralsnog

Het gerechtshof van Sint-Petersburg heeft nu geoordeeld dat de rechtszaak niet kan worden doorgezet. Human Rights Watch noemt dit ‘goed nieuws voor de nabije toekomst’, maar verwacht tegelijkertijd dat de Russische overheid alsnog naar manieren zal zoeken om de organisatie het zwijgen op te leggen.

Tanya Lokshina, onderdirecteur bij de divisie Europa en Centraal-Azië van Human Rights Watch, vertelt aan NBC News: “Hun eerste poging is mislukt, maar ik ben bang dat ze niet zullen opgeven. Wat ze willen, loopt synchroon met de verontrustende trend dat ze alle onafhankelijke stemmen in Rusland proberen te smoren.”

In de kast

Volgens Lokshina is iedereen die lhbtq’s ondersteunt het doelwit van de Russische overheid. “Ben je gay, dan zwijg je en is er niets aan de hand. Maar laat je van je horen, dan heb je een serieus probleem. De Russische overheid tolereert homoseksuelen, maar alleen als ze in de kast blijven.”

Dilya Gafurova, woordvoerder van de stichting Sphere, is ook om een reactie gevraagd. Zij zegt: “Ondanks de grillen van de overheid bestaan er lhbtq’s. We weigeren op te geven en ons de mond te laten snoeren door de overheid. Volgens die overheid komt het ondersteunen van lhbtq’s niet overeen met wat zij zien als ‘liefdadigheid’. Daar zijn wij het niet mee eens. Lhbtq’s zijn burgers van dit land, net als elke andere groep mensen. Ze verdienen dezelfde rechten en vrijheden.”

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS