Beeld uit de documentaire Could You Be This Brave? van Stephen Fry

Roze verzet staat centraal bij Dodenherdenking Homomonument Den Haag

Herdenking live gestreamd via YouTube

Leestijd: 1 min

Aandacht voor Roze verzetshelden als Frieda Bellinfante en Willem Arondéus staat dit jaar centraal tijdens de Dodenherdenking bij het Internationaal Homomonument Den Haag op zaterdag 4 mei aanstaande. Het is dit jaar de dertigste keer dat er deze herdenking bij het monument plaatsvindt.

De herdenking start zaterdag om 19:30 bij het monument, dat zich nabij station Den Haag Centraal bevindt, tegenover de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten.

roze verzetsstrijders

Tijdens de herdenking zal worden stilgestaan bij de levensverhalen van de twee bekendste roze verzetsstrijders, waar de bekende Britse acteur en schrijver Stephen Fry vorig jaar een korte documentaire over maakte. Anna Heerdink van COC Haaglanden zal een schets voordragen van het leven van Frieda Bellinfante en Jean-Bernard Maweja van de Haagse Stichting Queermind van Willem Arondéus. 

Sander van der Eijk van Stichting Internationaal Homomonument zegt hierover: “Wij hopen hiermee bij te dragen aan het vergroten van de aandacht voor onze roze verzetshelden. Wij verbinden hun strijd tegen onderdrukking destijds aan de actuele internationale situatie van mensenrechtenstrijders die zich inzetten tegen discriminatie en onderdrukking en voor acceptatie van seksuele en genderdiversiteit wereldwijd.”

relatief weinig bekend 

Net als vrouwen uit het verzet is er relatief weinig bekend over roze verzetsstrijders. Zij kwamen onder meer op voor hun Joodse landgenoten die tijdens de bezetting in groot gevaar waren om gedeporteerd en gedood te worden. Hoewel de vervolging van homoseksuelen ten tijde van de bezetting in Nederland geen prioriteit leek te hebben, was het naziregime fel gekant tegen homoseksualiteit en moesten velen hun geaardheid verbergen. 

Een combinatiekoor van Homomannenkoor Vox Rosa en Vrouwenkoor de Heksenketel verzorgt de muzikale omlijsting. Na afloop van de 2 minuten stilte zullen gemeenteraadsleden en diverse queerorganisaties en het publiek bloemen leggen bij het monument. 

live gestreamd 

COC Haaglanden nodigt aanwezigen uit vanaf ca 20:30 voor ontmoeting en gesprek in hun gebouw aan de Scheveningseveer 7 te Den Haag.

De herdenking zal live worden gestreamd via het Youtubekanaal van de stichting. Er is liveondertiteling en een gebarentolk aanwezig, zodat de herdenking en de livestream ook voor mensen met een gehoorbeperking goed te volgen zal zijn. 

Powered by Labrador CMS