Rotterdamse iconen staan centraal tijdens Pride, dit jaar

Van paaldansen aan de Euromast tot... Kabouter Buttplug

Leestijd: < 1 min

Bij Rotterdam denk je meteen aan de Euromast, maar vergeet ook Kabouter Buttplug niet. De organisatie van Rotterdam claimt dit reusachtige sprookjesfiguur dit jaar als bondgenoot. Van 1 tot en met 11 juni staat de havenstad in het teken van het thema ‘Together we are iconic’. Bekijk hier het programma.

Het thema van Rotterdam Pride dit jaar is ‘Together we are iconic’, waarbij alles wat écht Rotterdams en queer is gevierd wordt. De organisatie laat zich niet afschrikken door aanhoudende geluiden tegen de lhbtq-gemeenschap. Architec tuur en iconische personen komen in speciaal ontwikkelde beelden op een Rotterdamse en speelse manier samen.

Zo gebruikt influencer Lotte van Eijk de Markthal om zich uit te leven als queer cowgirl. Ballroom ster Marie-Léa paaldanst sierlijk aan de Euromast en drag queen Vanity Vickers ligt als een godin op de Erasmusbrug. En Kabouter Buttplug? Die wordt geclaimd als bondgenoot van Rotterdam Pride.

Een ode aan de iconen 

De lhbtq-gemeenschap strijdt al jarenlang voor de rechten van zichzelf en volgende generaties. Jammer genoeg is die strijd nog niet voorbij. Recentelijk groeien er geluiden en bewegingen die proberen de gemeenschap te onderdrukken en verworven rechten te ontnemen. Zo kregen Rotterdamse drag queens onlangs te maken met veel haat, omdat zij kinderboeken voorlezen aan kinderen.

Rotterdam Pride ziet zichzelf hierdoor nog altijd als een protest. Maar wel een liefdevol protest met een flinke dosis warmte en acceptatie. Protesteren doen zij bijvoorbeeld ook door voorlopers in het zonnetje te zetten en iedereen uit de lhbtq-gemeenschap een veilige omgeving te bieden om zichzelf te vieren.  

Feesten bij de Zwaan? Iconic. 

Het grootste spektakel vindt dit jaar plaats op 3 juni in de vorm van een festival op het Willemsplein, met uitzicht op de Erasmusbrug. Een dag met een sprankelende line up: van drags tot dj’s en iconische artiesten.

Iedereen is uitgenodigd. Om diens plekje in de community te vinden, kennis te maken met de queer wereld of om gewoon je trots te laten zien! Er zal extra aandacht zijn voor veiligheid en inclusiviteit van het festival; er is absoluut geen ruimte voor discriminatie, in geen enkele vorm.   

Meer dan een feestje 

Zoals eerder benoemd, is Pride meer dan een feestje. Van 1 tot en met 11 juni is er een rijke programmering vol bijeenkomsten en talks. Rondom allerlei onderwerpen omtrent queerness; van gender en identiteit, tot expressie en educatie.

Met extra aandacht voor bijvoorbeeld queer statushouders, ouderen, mensen van kleur en trans personen. Iedereen is welkom om in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Of je nu zelf queer bent of een vriend, familie of bondgenoot! 

Over Stichting Rotterdam Pride

Rotterdam Pride fungeert als overkoepelende organisatie die de activiteiten van de verschillende organisaties en ondernemingen tijdens de Rotterdam Pride bundelt en communiceert.

Het gevarieerde programma is samengesteld uit activiteiten die door Rotterdam Pride, culturele partners en horecapartners in de stad worden georganiseerd.

Bekijk het complete programma op www.rotterdam-pride.com.

Powered by Labrador CMS