Interview

Robin van der Haak maakte een film over queer zijn. Wat is dat precies?

‘Grenzeloos zijn’

Leestijd: < 1 min

Robin van der Haak is een twintigjarige filmstudent aan de HKU in Utrecht. Voor zijn eindproject van het eerste studiejaar maakte hij een film over hoe het is om queer te zijn. Hier lees je een interview met Robin.

Grenzeloos Zijn is de titel van de film die Robin van der Haak heeft gemaakt. De film is een ode aan mensen die zich queer noemen, oftewel: aan mensen die zich niet conformeren aan heteroseksualiteit en genderrollen en fluïde zijn in seksualiteit. Robin noemt zichzelf ‘afropees-queer persoon’ en ging voor zijn film op zoek naar mensen met wie hij zich kan identificeren.

De film vind je onderaan dit artikel. Maar eerst stellen we Robin nog enkele vragen.

Je film gaat over de zoektocht naar jouw verhouding tot queer zijn. Vertel?

"De film gaat over mijn verhouding tot queer zijn, omdat ik me door de huidige representatie van de LHBTQ-gemeenschap niet genoeg verbonden voel wat betreft definitie, leefstijl en etniciteit. Daarom ben ik me gaan verdiepen in mijn seksualiteit en ben erachter gekomen dat homoseksualiteit gezien wordt als geaardheid en dus als iets dat het diepste is van je zijn. In vergelijking tot niet-westerse culturen is homoseksualiteit meer een bijkomstigheid van het mens zijn. Toen ik dit te weten kwam, werd voor mij duidelijk dat wat ik voorheen dacht te zijn (homo, red.) minder overeen kwam met hoe ik mijn eigen identiteit ervaar. Qua leefstijl voel ik me vaak niet verbonden met het beeld dat van homo’s en specifiek queer personen getoond wordt, namelijk: uitgesproken personen uit het nachtleven of tijdens Pride. Dit motiveerde mij tot het maken van deze film over het bevragen van mijn identiteit als introvert afropees-queer persoon."

Robin van der Haak
Robin van der Haak

Heb je geprobeerd om queer zijn ook op andere manieren zichtbaar te maken?

"Ja, door mijn identiteit de leidraad te laten zijn voor deze film. Omdat ik me niet genoeg gerepresenteerd voel, was het voor mij een natuurlijke gang van zaken om personen te zoeken uit specifieke gemeenschappen waar ik me begrepen en veilig voel. Deze mensen komen overeen qua leefstijl, etniciteit en vullen hun queer zijn in op hun eigen manier."

Grenzeloos Zijn
Grenzeloos Zijn

Je film is een ode aan queer mensen. Hoe laat je dit zien?

"Ik laat de complexiteit van queer zijn zien door de social actors in deze film simpelweg zichzelf te laten zijn. Daarnaast ben ik specifiek op zoek gegaan naar queer personen die hun queerness uiten op een kunstzinnige manier. Zo heb ik een spoken word-artiest, een performance artist en een zangeres benaderd. Vanuit deze creatieve uitingsvormen dragen de social actors zelf ook bij bij het creëren van een ‘ode aan’ het ‘representatief zijn voor’."

Grenzeloos Zijn
Grenzeloos Zijn

Welke filmmakers, acteurs, mensen in het algemeen zijn jouw voorbeelden?

"Het idool dat ik heb gekozen, is Pawel Palikowski. Ik heb hem specifiek gekozen omdat hij mij qua vormgeving inspireert en daarmee een vernieuwende werking heeft op mijn docu. Een paar films van Pawel Palikowski: Ida, My Summer of Love, Last Resort, The Woman in the Fifth. Zijn films werken als meditatie en minder als verhaal, z’n films zijn muzikaal, hebben een eigen ritme. Het onderwerp bepaalt hoe de vorm van de film wordt en zijn films hebben contrasterende karakters. Deze kenmerken zijn het fundament van de film. De contrasterende karakters vertalen zich in mijn docu naar de paradox die queer personen lijken te zijn als het aankomt op hun gender: het niet conformeren aan genderrollen die zij misschien niet altijd extravert uit lijken te dragen, en ook door hun fluïde seksualiteit.

Daarnaast laat ik mij inspireren en motiveren door mensen als professor Gloria Wekker, zangeres Nina Simone, poëet Maya Angelou en schrijver James Baldwin." 

Grenzeloos Zijn
Grenzeloos Zijn

Wat zijn jouw verdere plannen voor de toekomst? 

"Momenteel zit ik in het eerste jaar van de HKU waar ik Film studeer en is mijn voornaamste doel om een papiertje te krijgen waar op staat dat ik deze opleiding heb voltooid. Maar ik ben ook erg gedreven om mij in te zetten voor de politiek. Zo ben ik aangesloten bij de politieke jongerenorganisatie Radicaal. Ik ben van kinds af aan al heel breed geweest in het uiten van mijn ideeën en daarom denk ik dat het inspireren en motiveren van mensen iets is wat ik altijd zal blijven doen."

Powered by Labrador CMS