Regionale COC’s sluiten stembusakkoord in 9 provincies

Leestijd: < 1 min

Regionale COC’s hebben de afgelopen weken Regenboog stembusakkoorden gesloten in negen provincies. In de akkoorden doen politieke partijen beloften aan de COC’s en de regenbooggemeenschap over hoe ze zich de komende vier jaar in de provincie gaan inzetten voor veiligheid en emancipatie van lhbtq’s.  

De akkoorden werden gesloten door COC’s in de provincies Drenthe, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland. In Overijssel kwam een Regenboogakkoord tot stand op initiatief van politieke partijen met input van het COC.

Provincie zonder discriminatie

In de akkoorden legden politieke partijen en regionale COC’s afspraken vast over het bevorderen van veiligheid en emancipatie van lhbtq personen. Samen streven ze naar een diverse en inclusieve provincie zonder discriminatie. Doel is dat iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, geslachtskenmerken, genderidentiteit, genderexpressie, geslacht, huidskleur, handicap, godsdienst, levensovertuiging of welke grond dan ook.

In veel Regenboogakkoorden is er bijzondere aandacht voor potentieel kwetsbare groepen in de regenbooggemeenschap. Denk daarbij aan lhbtq personen van kleur, jongeren, ouderen, bi+, transgender en intersekse personen, lhbtq asielzoekers en mensen die te maken hebben met (andere) vormen van intersectionele discriminatie om een combinatie van gronden.

Wisselende samenstellingen

De akkoorden werden getekend door regionale en landelijke partijen in wisselende samenstelling. Bij de landelijke partijen gaat het onder meer om VVD, PvdA, GroenLinks, D66, CDA, Partij voor de Dieren, SP, Volt en 50PLUS. De grote winnaar van de provinciale verkiezingen, BBB, tekende de Regenboogakkoorden in Gelderland, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland.

De akkoorden zijn gesloten door de COC’s in Drenthe en Groningen (COC Groningen/Drenthe), Gelderland (de COC’s Midden-Gelderland, COC Regio Nijmegen, COC Twente-Achterhoek en COC Zwolle), Limburg (COC Limburg), Noord-Brabant (de COC’s Eindhoven en regio, Noordoost Brabant, Tilburg-Breda en regio en West-Brabant), Noord-Holland (Noord-Holland Noord, Kennemerland en Amsterdam en omstreken), Utrecht (COC Midden-Nederland) en Zuid-Holland (de COC’s Haaglanden, Leiden en Rotterdam).

Gezamenlijk initiatief

De provinciale Regenboogakkoorden en kieswijzer Rainbowvote zijn een gezamenlijk initiatief van de regionale COC-verenigingen en COC Nederland.

Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS