Pride-marsen verboden in Turkije, maar lhbtq’s houden moedig stand

Tientallen mensen gearresteerd

Leestijd: < 1 min

De lhbtq-gemeenschap in Turkije kampt al jaren met de ene na de andere tegenslag. Zo zijn Pride-bijeenkomsten verboden, maar dat weerhield honderden mensen niet om dit weekend tóch bijeen te komen. In veel steden leidde dit tot arrestaties, met als dieptepunt tussen de twintig en zestig aanhoudingen in Istanbul.

Hoewel lokale gouverneurs het hadden verboden, zijn afgelopen zondag toch Pride-marsen gehouden in een aantal Turkse steden. In Istanbul leidde dit volgens de Turkse krant BirGün tot zeker twintig aanhoudingen. Nieuwssite Duvar schrijft zelfs dat er zestig mensen zijn gearresteerd.

Honderden mensen met regenboogvlaggen

Hoeveel mensen precies deelnamen aan de mars in Istanbul, is niet duidelijk. Lokale media spreken over een ‘groep’ activisten, het Franse persbureau AFP heeft het over ‘enkele honderden mensen met regenboogvlaggen’.

Journalisten werden geweerd bij de bijeenkomsten en de politie had blokkades opgeworpen om deelname aan de mars te bemoeilijken.

Minder tolerant

In 2013 en 2014 trok Istanbul Pride nog rond de 100.000 mensen. Sindsdien is Turkije onder het bewind van Recep Tayyip Erdogan steeds minder tolerant geworden ten opzichte van de lhbtq-gemeenschap.

Vooraf had de gouverneur van Istanbul, Davut Gülhad, op sociale media verklaard: “Geen enkele activiteit die een bedreiging vormt voor het gezin, het instituut dat de basis vormt voor onze natie, is toegestaan.”

Izmir

Ook in andere steden in Turkije werden Pride-marsen gehouden. In de westelijke stad Izmir leidde dit tot zeker veertig aanhoudingen, aldus de Turkse nieuwssite Diken.

Bron: Gooi en Eemlander / Coverbeeld: Istanbul Pride in 2018, UnSplash

Powered by Labrador CMS