Pride Amsterdam

Pride Guide: 9 x tips voor Pride Amsterdam 2023

Leestijd: < 1 min

Van 1 t/m 6 augustus neemt Stichting Pride Amsterdam het stokje over van Queer Amsterdam voor de tweede week van Queer & Pride Amsterdam. Winq tipt negen highlights!

1) Melkweg Amsterdam

Vanaf 22 juli in Melkweg Amsterdam 

Vanaf 22 juli staat het cultureel centrum in het teken van Pride & Prejudice: To hell with bias! Iets langer dan twee weken vestigt de Melkweg aandacht op nare vooroordelen met een divers programma dat onder andere bestaat uit Milky Way: een queer-feest specifiek voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar, een foto-expositie over trans- en queer-gemeenschappen in het Amazonegebied en een literaire middag onder de noemer Pages of Pride.

2) Pink Hotel

Vanaf 27 juli in INK Hotel Amsterdam 

Voor de achtste keer kleurt het INK Hotel roze tijdens Pride Amsterdam. Vanaf 27 juli is het PINK hotel weer tien dagen terug van weggeweest en dat mag de hele stad weten, want de niet te misverstane boodschap van het openingsfeest is don’t stop until you’re proud!

3) Amsterdam Museum

30 juli in het Amsterdam Museum aan de Amstel

Een bijzondere tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Daar is namelijk een overzicht van foto’s en attributen van de Gay Games van 1998 te zien. Een evenement waar queer sporters die eraan meededen nog graag aan terugdenken. Amsterdam was in die week de gay capital of the world. De tentoonstelling is nu al te zien, op 30 juli geeft Sierra Durgaram een speciale Queer Gaze Tour door het museum.

Tentoonstelling over Gay Games 1998
Foto van de tentoonstelling. Beeld: Amsterdam Museum.

4) Pride Oost & TransPride Walk

2 augustus in het Oosterpark

Al tien jaar is Pride Oost het meest oostelijke straatfeest van Pride Amsterdam. Het festival biedt twee podia met muziek en acts, veel lokaal talent, een markt met informatie- en eetkraampjes, kinderactiviteiten en tussen 15.00 en 16.00 uur de TransPride Walk die start in het Oosterpark en eindigt op het Javaplein. Pride Oost is gratis toegankelijk en wordt georganiseerd door betrokken bewoners, buurtorganisaties, ondernemers en de vrijwilligers van Alle Kleuren Oost.

5) Pathé Pride Week

Vanaf 2 augustus in Pathé Tuschinski

Het hele jaar door kun je iedere eerste woensdag van de maand genieten van queer films tijdens Pathé Pride Night. Tijdens Pride draait er van donderdag 3 augustus tot en met zondag 6 augustus elke dag een queer film in de bioscoop. Denk aan Carol en Call Me By Your Name. Ook kun je jezelf aanmelden voor een filmpanel met o.a. Hanna van Vliet en Naomie Pieter op 2 augustus. 

6) Pride at the Beach

30 juli t/m 1 augustus - Zandvoort

Tijdens het driedaagse festival Pride at the Beach staat Zandvoort in het teken van de regenbooggemeenschap. Met o.a. een speciaal concert in de Protestantse Kerk, een vrouwenfeest op het strand en een heuse Pride at the Beach-parade, met een pre- én afterparty. 

7) Pride Styling Party

5 augustus in art’otel Amsterdam

Op zoek naar een pre-Pride party? Dan kun je in de art’otel gallery terecht voor bubbels, hapjes én gezelligheid. Ook leuk: de professionals van Kevin Murphy zijn aanwezig om je een compleet nieuwe look te geven met de nodige make-up en haarstukken. Kun je gelijk naar de King’s & Queens tentoonstelling van Micha Schneijderberg die ook daar te zien is. 

Pride Styling Party
Pride Styling Party.

8) Canal Parade

5 augustus 

Niet te missen natuurlijk, de wereldberoemde botenparade door Amsterdam. Op 5 augustus van 12:00 tot 18:00 worden de grachten omgetoverd tot één grote regenboogslinger. Dit jaar met als thema #YouAreIncluded. Winq vaart mee in samenwerking met Durex, dus kom vooral kijken. 

9) Closing Party

6 augustus op de Dam 

Niemand minder dan de Weense Eurovisiediva Conchita komt naar Amsterdam om Pride af te sluiten. Daar mag uiteraard ‘Rise like a Phoenix’ niet ontbreken, plus hopelijk een keur aan nieuwe nummers. Ook Envy Peru en Paul Morris performen op de Dam. 

Bekijk ook het complete programma van Queer Amsterdam en hun Pride-week

Powered by Labrador CMS