Pride binnenkort verboden in Polen?

Wetsvoorstel: marsen en bijeenkomsten in de ban

Leestijd: < 1 min

Het Poolse parlement behandelt een wetsvoorstel waarin Pride-marsen en lhbtq-gerelateerde bijeenkomsten en evenementen in de ban worden gedaan. De Sejm, oftewel de Poolse Tweede Kamer, lijkt voorstander van de wet, waarin ook alle uitingen van steun aan de lhbtq-gemeenschap worden verboden.

De wet is een initiatief van een conservatieve organisatie die vrij vertaald ‘De Leven- en Familiestichting’ heet. Met een handtekeningenactie hebben zij ervoor gezorgd dat de wet in het parlement is besproken. Een meerderheid wil nu dat de procedure wordt doorgezet.

Uitingen van steun

In de wet worden niet alleen Pride-evenementen en lhbtq-gerelateerde bijeenkomsten verboden, maar ook alle uitingen van steun aan de lhtq-gemeenschap.

Een van de indieners van het wetsvoorstel is Krzysztof Kasprzak. Hij kreeg het voor elkaar om 140.000 steunbetuigingen in te zamelen, waardoor het voorstel in het parlement besproken moest worden. Hij ziet de lhbtq-gemeenschap als een beweging die de natuurlijke orde ‘omver wil werpen en terreur wil stichten’.

Pure discriminatie

De regerende PiS-partij bleek de wet vrijdag 29 oktober te steunen, waardoor deze kan worden aangenomen. Amnesty International maakt zich zorgen en noemt de wet ‘pure discriminatie’.

Ook in Warschau was er kritiek op het wetsvoorstel. Een de Poolse hoofdstad verzamelde een groep mensen met regenboogvlaggen zich voor het parlement.

Donkere dag voor Polen

Maria Sjödin, directeur van OutRight Action International, noemt het een donkere dag voor Polen. “Niet alleen voor de lhbtq-gemeenschap, maar voor Polen als maatschappij. Prides vormen een cruciaal element voor de gemeenschap om aandacht te vragen voor gelijkheid, zijn een uiting van het recht op vrijheid. Met een Pride laat een land zien hoe de vlag ervoor staat op het gebied van discriminatie en democratie. Polen laat nu zien dat het faalt.”

Een parlementair comité gaat nu naar het wetsvoorstel kijken. Sjödin hoopt dat zij het voorstel alsnog verwerpen.

Bron: OUTtv / Persbericht OutRight Action International

Powered by Labrador CMS