President Joe Biden staat stil bij geweld tegen transgender personen

“Ieder van hen verdiende vrijheid, gerechtigheid en plezier”

Leestijd: < 1 min

Tijdens de Transgender Day of Remembrance heeft de Amerikaanse president Joe Biden een vuist gemaakt tegen het toenemende, dodelijke geweld tegen transgender personen. Minstens 46 Amerikanen vonden de dood, alleen al dit jaar. “Ieder van hen verdiende vrijheid, gerechtigheid en plezier.”

Het geweld dat is gericht tegen transgender personen, wordt steeds explosiever. Human Rights Campaign houdt sinds 2013 bij hoeveel mensen dodelijk slachtoffer worden van dergelijk geweld. 2020 werd gezien als het dodelijkste jaar tot nu toe, met 44 moorden. Maar de teller voor 2021 staat nu al op 48.

Transgender Day of Remembrance

Ter gelegenheid van Transgender Day of Remembrance, afgelopen zaterdag, liet de Amerikaanse president Joe Biden een verklaring opstellen waarin hij het dodelijke geweld tegen transgenders betreurt. Op het moment dat hij zijn woorden liet optekenen, stond de teller kennelijk nog op 46 doden.

Dit staat in zijn verklaring: “Dit jaar vonden minstens 46 transgenders in dit land de dood na gruwelijk geweld – en honderden meer in de rest van de wereld. Elk van deze levens was kostbaar. Ieder van hen verdiende vrijheid, gerechtigheid en plezier.”

Bruut geweld, discriminatie en intimidatie

Hij vervolgt: “Vandaag, op deze Transgender Day of Remembrance, rouwen we om degenen die we hebben verloren in het dodelijkste jaar ooit voor transgender Amerikanen, evenals de talloze andere transgender mensen – onder wie onevenredig zwarte en bruine transgender vrouwen en meisjes - die te maken hebben met bruut geweld, discriminatie en intimidatie.”

Verderop in zijn statement roept Biden op tot het aan banden leggen van geweld tegen transgender personen. Hij wijst op het gebrek aan bescherming, ook al heeft het land de rechten voor lhbtq+ Amerikanen verstevigd. Hierover schrijft hij: “Om ervoor te zorgen dat onze regering de burgerrechten van transgender Amerikanen beschermt, heb ik mijn team belast met de coördinatie voor de hele federale regering om de epidemie van geweld aan te pakken en gelijkheid voor transgenders te bevorderen.”

Equality Act

Aan het einde van zijn verklaring roept Biden de Senaat op om de Equality Act aan te nemen, waarin lhbtq+ Amerikanen worden beschermd tegen discriminatie. “Ik blijf de uitvoerende macht en de wetgevers oproepen om de verontrustende verspreiding van discriminerende wetgeving in staten tegen te gaan die gericht is tegen transgenders, met name tegen transgender kinderen.”

Hij besluit: “Ik blijf er ook bij de Senaat op aandringen om de Equality Act snel aan te nemen, zodat alle mensen vrij kunnen leven van angst en discriminatie. Transgenders behoren tot de dapperste Amerikanen die ik ken. Maar niemand zou dapper moeten zijn om alleen maar in veiligheid en waardigheid te leven. Vandaag herdenken we. Morgen – en elke dag – moeten we verdergaan met handelen."

Lees het volledige statement

Het volledige statement is te vinden op de website van het Witte Huis.

Coverbeeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS