Premier Espot Zamora van Andorra: “Ik ben gay”

Leestijd: < 1 min

Waarin een klein land groot kan zijn… Xavier Espot Zamora is premier van het Europese dwergstaatje Andorra en heeft tijdens een interview verteld dat hij gay is. “Daar heb ik nooit een geheim van gemaakt, maar niemand had me er ooit naar gevraagd.”

Afgelopen maandag gaf premier Xavier Espot Zamora van Andorra een interview aan de nationale zender van zijn land dat tussen Frankrijk en Spanje in de Pyreneeën ligt. Daarin vertelde hij dat hij homoseksueel is.

Geen probleem

Hij vertelt: “Daar heb ik nooit een geheim van gemaakt, maar omdat ik er nooit naar werd gevraagd, hoefde ik er ook niets over te zeggen. En al helemaal niet omdat het mijn hele identiteit definieert en nog minder mijn persoonlijke kijk op politiek. Maar tegelijkertijd vind ik dat het geen probleem zou moeten zijn om erover te praten.”

Espot Zamora vervolgt: “Als er kinderen of jongeren zijn die een moeilijke tijd doormaken, kan ik ze wellicht helpen inzien dat je in dit land op je plek kunt zijn, ongeacht wat je seksuele geaardheid is. Sterker nog: je kunt er gewoon premier mee worden, dus daarom ben ik blij dat ik ervoor uit mag komen.”

Meer lhbtq-staatshoofden

Sinds 2019 is Espot Zamora premier van Andorra, waar in 2022 het huwelijk is opengesteld voor iedereen. Met zijn coming-out is er weer een nieuw staatshoofd toegevoegd aan het rijtje lhbtq-leiders. In juli werd Edgars Rinkēvičs president van Letland, Luxemburg heeft sinds 2013 een openlijk homoseksuele premier, Xavier Bettel. Ook de Ierse premier Leo Varadkar is openlijk gay. In Servië zetelt Ana Brnabić en in IJsland Jóhanna Sigurðardóttir.

Bron: Washington Blade / Coverbeeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS