Poolse tv-zender weigert reclame met gaystel

"In strijd met de goede zeden"

Leestijd: < 1 min

Condoommerk Durex lanceerde onlangs een reclamespot in Polen waarin voor het eerst een gaystel te zien is. Volgens tv-zender TVP is de commercial in strijd met de ‘goede zeden’ en de Poolse wetgeving en weigeren ze deze uit te zenden in hun reclameblokken.

In de spot is te zien hoe de bekende Poolse youtubers Jakub en Dawid Mycek-Kwiecinski een intiem moment met elkaar delen. Het stel komt vaker in het nieuws met acties, waaronder het uitdelen van mondkapjes in regenboogkleuren.

Durex vroeg de twee te figureren in een commercial, die we eerder deze week met jullie deelden. Jakub en Dawid waren het eerste gaykoppel dat te zien was in een spot op de nationale televisie in Polen.

Suggestie
Tv-zender TVP, die in handen is van de conservatieve partij PiS, weigert de commercial echter uit te zenden. Niet dat er expliciete scènes in de commercial zitten (de twee mannen zoenen elkaar niet eens, maar staan slechts tegenover elkaar), maar de suggestie van een zoen is kennelijk al genoeg om zich te beroepen op een wet uit 1992.

In die wet staat dat de programmering van een zender het geloof van de kijker en de Christelijke waarden moet respecteren. En dat scènes die impact kunnen hebben op de fysieke of mentale gesteldheid van minderjarigen alleen tussen 23:00 uur en 06:00 uur mogen worden uitgezonden.

Invasie
Maar zelfs dat laatste ging TVP al te ver. Eerder werd de TVP gesommeerd om een video van YouTube te verwijderen waarin werd beweerd dat LHBTQ’s bezig waren met een invasie in Polen.

Vorige week riep de Europese Commissie de Poolse autoriteiten nog op te stoppen met het inrichten van ‘LHBTQ-vrije zones’. Als ze hun discriminerende beleid niet staken, krijgen de regio's niet langer subsidies.

Powered by Labrador CMS