Poolse presentator biedt lhbtiq+-gemeenschap live op tv excuses aan

Leestijd: 1 min

Een presentator van de Poolse nieuwszender TVP heeft namens de publieke omroep excuses aangeboden aan de lhbtiq+-gemeenschap omdat ze acht jaar lang het doelwit waren van de staat. Dit deed hij in het bijzijn van twee activisten.

Wojciech Szelag is een van de presentatoren van de TVP, de nieuwszender van de Poolse staatstelevisie. Hij bood namens de gehele publieke omroep zijn excuses aan voor de afgelopen acht jaar, waarin lhbtiq+-personen negatief werden benaderd. Volgens Szelag is het een ‘historisch moment’.

sorry

Hij zei live op tv: “Lhbtiq+ mensen zijn geen ideologie, maar mensen met namen, gezichten, familieleden en vrienden. Alle lhbtiq+’s moeten horen dat ik vanuit hier ‘sorry’ tegen hen zeg. Daarna gaf hij het woord aan activist Bart Staszweski, die een en ander van uitleg voorzag.

“Voor lhbtiq+’s waren de afgelopen acht jaar een nachtmerrie. Onder andere via de Poolse televisie waren ze doelwit van de staat. Ik ben blij dat deze woorden nu zijn uitgesproken, want het zou moeilijk zijn geweest om een stap vooruit te zetten zonder deze symbolische excuses”, aldus Staszewksi.

lhbt-vrije zones 

Toen de conservatieve partij PiS in 2015 de verkiezingen won, namen ze de staatszender vrijwel direct over. De partij voerde een felle campagne tegen lhbtiq+’s. Zo werd adoptie door homoparen verboden en verklaarden zo’n honderd gemeenten dat ze een ‘lhbt-vrije zone’ hadden. Via de TVP werden lhbtiq+’s steeds feller aangevallen. Zo was er in 2019 een documentaire te zien waarin kijkers te horen kregen dat de lhbtiq+-gemeenschap ‘erger is dan communisme’.

Sinds de laatste verkiezingen heeft Polen weer een pro-Europese regering en is er veel veranderd. De nieuwe koers van de TVP en de recente excuses zijn daar een voorbeeld van.

Powered by Labrador CMS