Poolse IKEA-manager aangeklaagd voor ontslaan homofobe werknemer

Er zou sprake zijn van religieuze discriminatie

Leestijd: < 1 min

Een Poolse officier van justitie heeft een hr-manager van IKEA aangeklaagd wegens religieuze discriminatie, omdat deze vorig jaar een werknemer ontsloeg die homoseksualiteit op het intranet van het bedrijf ‘een gruwel’ noemde.

De medewerker in kwestie werkte bij een IKEA-filiaal in Krakau en werd afgelopen jaar ontslagen nadat hij op het intranet van het bedrijf passages uit de Bijbel citeerde en homoseksualiteit daarbij ‘een gruwel’ noemde. De medewerker reageerde destijds met zijn opmerkingen op een verklaring van het bedrijf, waarin zij zich solidair verklaarden met de LHBTQ-gemeenschap in het kader van de Internationale Dag tegen Homo-, Bi- en Transfobie. De Poolse staatssecretaris van Justitie Patryk Jaki zei destijds op te roepen tot een boycot tegen het bedrijf wanneer zou blijken dat IKEA katholieken heeft gediscrimineerd door de werknemer te ontslaan. Hij bood de ontslagen medewerker tevens juridische hulp aan.

IKEA zegt samen te werken met de aanklager om de zaak prompt af te handelen. “Als werkgever verlenen we alle mogelijke hulp en steun aan onze aangeklaagde collega”, aldus een woordvoerder van Ingka Group, uitbater van het leeuwendeel van de IKEA-winkels wereldwijd, waaronder die in Polen.

Ten tijde van het ontslag van de medewerker zei Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro over de kwestie dat het een voorbeeld was van ‘wettelijk en economisch geweld tegen degenen die niet dezelfde waarden delen als homoseksuele activisten’.

De officier van justitie stelt nu dat de rechten van de ontslagen werknemer mogelijk geschonden zijn vanwege zijn religieuze overtuigingen. Wanneer de hr-manager die hem ontsloeg daadwerkelijk wordt veroordeeld, krijgt hij mogelijk tot twee jaar celstraf opgelegd.

IKEA zelf wordt door de ontslagen werknemer tevens aangeklaagd wegens ‘onrechtmatig ontslag’.

LHBT-vrije zones

De rechten van LHBTI-personen gaan de laatste tijd in Polen rap achteruit. In februari 2019 pleitte de gemeente Warschau met een manifest voor de gelijke rechten van de queer gemeenschap en betere voorlichting over gender en seksuele oriëntatie. Het tegenovergestelde werd bereikt. Jaroslaw Kaczyński, partijleider van het conservatieve Recht en Rechtvaardigheid (PiS), bestempelde het manifest als anti-Pools en een bedreiging voor de christelijke familiewaarden. Niet lang daarna schreven lokale autoriteiten in Lublin een anti-manifest, de eerste resolutie om een Poolse gemeente ‘LHBT-vrij’ te maken. Inmiddels heeft bijna een derde van het land dat voorbeeld gevolgd.

Bron: Reuters / Beeld: Pixabay

Powered by Labrador CMS