Polen viert Pride met Oekraïense stad Odessa

Uit solidariteit met de queer gemeenschap

Leestijd: < 1 min

Zo’n vierduizend mensen liepen mee in een Pride-mars door de straten van de Poolse stad Katowice, afgelopen zaterdag. Het jaarlijkse evenement werd dit jaar georganiseerd in samenwerking met de Oekraïense stad Odessa, om solidariteit te tonen met de queer gemeenschap in dat land.

Afgelopen weekend stond Polen in het teken van Pride. In verschillende steden werden Pride-optochten gehouden, waaronder Katowice en Lublin. De steden trokken respectievelijk ronde de vierduizend en duizend deelnemers. In Lublin werd de Pride-mars voor de vierde keer gehouden.

Geen geweld

In tegenstelling tot voorgaande jaren gingen de marsen niet gepaard met geweld. Wel was er een tegendemonstratie in Katowice, van de conservatieve groepering Fundacja Pro. Aanvankelijk probeerde de burgemeester van de stad deze organisatie te weren, maar het gerechtshof heeft zijn beslissing teruggedraaid. Hierdoor stonden er mensen langs de weg met anti-lhbtq-borden en -vaandels.

Equality Pride

In maart dit jaar organiseerden Poolse steden al een Equality Pride. Onder meer in Warschau liepen mensen in een stoet door de stad. Ook hier werkte de organisatie samen met de lhbtq-gemeenschap van Odessa in Oekraïne. Die samenwerking kreeg nu navolging in Kratowice.

Bron: Gay Times / Coverbeeld: YIMBY Poland

Powered by Labrador CMS