Polen kiest voor homofobe president Adrzej Duda

Duda voerde anti-LHBTQ-campagne

Leestijd: < 1 min

Met een nipte meerderheid is de zittende president van Polen, Andrzej Duda, herkozen. Dit betekent dat de conservatieve wind die opstak, volop kan blijven waaien. Duda wil adoptie door homostellen verbieden en vindt het huwelijk een verbintenis die alleen tussen man en vrouw zou mogen bestaan.

De aartsconservatieve Duda kreeg 51,22 procent van de stemmen en won daarmee op het nippertje van de liberale kandidaat Rafal Trzaskowksi, die 48,78 procent van de stemmen kreeg.

Homofobe sentimenten
In zijn campagne richtte Duda zich meerdere malen tegen de LHBTQ-gemeenschap in Polen, waarmee hij gretig inspeelde op het homofobe sentiment dat heerst in zijn land, waar de afgelopen jaren complete provincies zijn uitgeroepen tot ‘LHBT-vrije zones’.

In zijn campagne viel hij de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht aan. Voor hem is het huwelijk een instituut dat alleen kan bestaan tussen een man en een vrouw. Daarnaast zei hij niets te maken te willen hebben met de ‘gay ideologie’.

Adoptie verbieden
Voorafgaand aan de verkiezing plaatste Duda een ‘familiehoofstuk’ op zijn campagnewebsite, waarin stond dat hij wil verbieden dat die ‘gay ideologie’ wordt gepropageerd, zonder verder uit te leggen waartoe dit zou kunnen leiden. Duidelijker was hij over de mogelijkheid voor gaykoppels om een kind te adopteren: dat moet met een aanpassing in de grondwet verboden worden.

Intussen hebben lokale en gemeentelijke overheden in totaal ongeveer een derde van Polen uitgeroepen tot ‘LBHT-vrije zones’. In december sprak het Europees Parlement zich hier tegen uit. Maar met de herverkiezing van Duda lijkt de kans klein dat Polen zich hier nu nog iets van aantrekt.

Bron: PinkNews

Powered by Labrador CMS