Pete Buttigieg trekt zich terug als kandidaat

Maar schreef toch geschiedenis...

Leestijd: < 1 min

Door zich kandidaat te stellen als president voor de Democratische partij, schreef Pete Buttigieg Amerikaanse geschiedenis. Maar zijn strijd lijkt gestreden, nu Joe Biden de beste kaarten lijkt te hebben. Toch heeft Buttigieg heel wat betekend voor de VS en zijn partij.

Vandaag is het Super Tuesday, de dag waarop kiezers in veertien staten hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriete Democratische presidentskandidaat, die het uiteindelijk moet opnemend tegen de zittende president.

Favorieten
Joe Biden en Bernie Sanders worden gezien als grote favorieten. Pete Buttigieg zag dat zondag in, en trok zich terug als kandidaat tijdens een bijeenkomst in zijn geboortestad South Bend, waar hij tot 1 januari burgemeester was. Hij sprak hierbij zijn steun uit voor Biden, iets wat Beto O’Rourke ook deed. Die stapte in november al uit de race als kandidaat.

Winnaar
Aanvankelijk leek Buttigieg een goede kans te maken. Bij de eerste voorverkiezingen was de 38-jarige oud-burgemeester een verrassende winnaar in de staat Iowa. Maar in de daaropvolgende voorverkiezingen deed hij het minder goed.

Buttigieg was de eerste man die zich kandidaat stelde die openlijk gay is. Samen met zijn man Chasten Buttigieg voerde hij campagne. Chasten was degene die hem voorstelde om een gooi te doen naar het presidentschap, maar aanvankelijk lachte hij dat weg.

In de kast
Toen hij besefte dat hij het verschil kon maken, niet alleen als president, maar ook voor al die mensen die niet in zichzelf durven te geloven en in de kast zitten, besloot hij het alsnog te proberen.

Tijdens de bijeenkomst in South Bend zei Chasten tegen zijn toehoorders dat het een eer en een privilege was om zijn man te mogen delen met de rest van de wereld. En dat de campagne was gebouwd op het idee van hoop en inclusie.

Ontroerend
Vorige week nog zagen we hoe Buttigieg werd aangesproken door een negenjarig jongetje: “Wil jij mij helpen bij mijn coming-out?” Het leverde een ontroerend filmpje op.

Powered by Labrador CMS