Paus Franciscus

Paus zet stap in de goede richting: priester mag stellen van hetzelfde geslacht zegenen

Het huwelijk blijft taboe

Katholieke priesters mogen vanaf dinsdag stellen van gelijk geslacht zegenen. Het huwelijk blijft voor die stellen nog een brug te ver voor de kerkleiding in Rome: het Vaticaan blijft daar mordicus tegen en deze versoepeling van de regels voor zegeningen veranderen niets aan dat dogma.

Sinds zijn aantreden in 2013 heeft paus Franciscus geprobeerd de kerk inclusiever te maken voor lhbtiq+ mensen. Zijn conservatieve tegenstanders binnen het Vaticaan hebben zich hier met hand en tand tegen verzet. In 2021 werd de suggestie om homoseksuelen te zegenen afgedaan met de woorden dat God niet zijn zegen kan geven ‘aan een zonde’.

verandering op komst

Bij een zegening vraagt een priester aan God om een gelovige bij te staan. In Duitsland hielden ze zich al langer niet aan de richtlijn dat lhbtiq+’s niet gezegend mochten worden en konden stellen van hetzelfde geslacht terecht bij een aantal kerken waar priesters hier geen moeite mee hadden.

Afgelopen oktober liet paus Franciscus al doorschemeren dat er een verandering op komst was. Tijdens de bischoppensynode in oktober zei hij dat de oude doctrine over de zegeningen op de helling zou gaan.

een gunst, geen recht

De priesterlijke zegen blijft voor lhbtiq+ gelovigen een gunst en geen recht dat ze kunnen opeisen. Een priester moet een verzoek om goddelijke bijstand per geval bekijken. De paus benadrukt dat er geen protocol met rigide regels moet komen, want in zijn ogen moet de kwestie ‘de nabijheid van de kerk tot de mensen’ niet in de weg moeten staan, wanneer ze op zoek zijn naar ‘Gods steun door een eenvoudige zegening’, zo staat in de verklaring van het Vaticaan.

Paus Franciscus gaf eind oktober ook al zijn zegen aan het dopen van transgender personen, ondank de conservatieve weerzin hiertegen. Transgenders mogen nu ook als getuige optreden bij een doop en bij een kerkelijk huwelijk.

Bron: de Volkskrant / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS