Paus: kerk zal nooit meer zwijgen over misbruik

Leestijd: < 1 min

Paus Franciscus krijgt steeds meer kritiek op zijn lauwe reacties op alweer het zoveelste seksschandaal binnen de rooms-katholieke kerk. Nu de beerput pas echt opengaat, belooft hij in een brief dat er nooit meer een misbruikschandaal in de doofpot belandt.

Toen Paus Franciscus aantrad in 2013, zei hij dat hij een zero tolerance-beleid zou voeren tegen seksueel misbruik. Desondanks is het hem niet gelukt de interne cultuur te bestrijden waarin seksschandalen worden weggemoffeld. Net als zijn voorgangers heeft hij geen overmacht laten zien.

Gefrustreerd
Paus Franciscus wachtte vaak lang met het ontslag van verdachte geestelijken. Ook deed hij beschuldigingen van misbruik af als laster of bood hij verdachten zelfs topfuncties aan in Rome. Hij richtte weliswaar een commissie op die misbruik aan moest pakken, maar die had weinig daadkracht waardoor leden gefrustreerd vertrokken.

Gisteren liet de paus een brief verspreiden. In maar liefst zeven talen vraagt hij om vergeving. “Laten we om vergiffenis smeken voor onze eigen zonden en die van anderen. Zodra we de misdaden uit het verleden erkennen, kunnen we eindelijk beginnen aan onze reis van hernieuwde bekering.”

Mea culpa
In zijn mea culpa, die drie pagina’s beslaat, belooft de paus dat zijn instituut nooit meer een misbruikschandaal onder het tapijt zal schuiven.

De rk-kerk is al jaren vergeven van de misbruikschandalen. Aanleiding voor de brief van de paus is de onthulling dat in de Amerikaanse staat Pennsylvania 300 priesters misbruik hebben gemaakt van minstens duizend minderjarigen. De verkrachtingen van jonge jongens en meisjes waren bekend bij de kerkleiding, die er niets aan deed.

Homocultuur
Een Amerikaanse kardinaal stelde dat het misbruikschandaal in Pennsylvania niet de schuld is van de kerk, maar van de ‘homocultuur’, zoals je gisteren kon lezen op deze site.

Bron: Volkskrant

Powered by Labrador CMS