Paus Franciscus: koppels van hetzelfde geslacht mogen ‘gezegend’ worden

Leestijd: < 1 min

De rooms-katholieke kerk heeft weer een muizenstapje gezet in de richting van gelijke behandeling van gay koppels. In de toekomst mogen ook relaties tussen gays worden ingezegend. Zolang maar duidelijk blijft dat zo’n inzegening niet hetzelfde is als bij heteroseksuele stellen.

Aankomende woensdag gaat een grote bijeenkomst van start van kardinalen in het Vaticaan. Voorafgaand hieraan stelden vijf conservatieve kardinalen uit Azië, Europa, Afrika, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika vragen aan paus Franciscus.

Monogame relatie

Een van die vragen ging over het inzegenen van relaties van mensen van hetzelfde geslacht, iets wat in bijvoorbeeld Duitsland al regelmatig gebeurt. Een van de voorwaarden is dan wel dat de stellen een betrokken, monogame relatie hebben.

Paus Franciscus zegt nu dat het in de toekomst mogelijk is om ook huwelijken van hetzelfde geslacht in te zegenen. Maar alleen als het er niet te veel zijn, de kerk dit per geval mag besluiten en wanneer het duidelijk is dat de inzegening van deze koppels niet hetzelfde is als die van heteroseksuele stellen.

Relatie niet zondig, seks wel

Dat laatste benadrukt paus Franciscus met klem. Het sacrament bij het huwelijk is voorbehouden aan hetero koppels. De rooms-katholieke kerk ziet relaties tussen mensen van gelijk geslacht niet als zondig, maar hun seksuele handelingen wel.

De paus lijkt met zijn nieuwe visie iets opgeschoven te zijn, want in 2021 zei het Vaticaan nog stellig dat het inzegenen van koppels van hetzelfde geslacht niet is toegestaan. Wel zei de paus dat hij het eens is met wetgeving waarmee koppels van hetzelfde geslacht dezelfde rechten hebben als hetero stellen.

Niet tevreden

De kardinalen stelden hun vragen al in juli, maar het Vaticaan heeft tot maandag gewacht met de reactie van de paus. De kardinalen waren overigens niet tevreden met de antwoorden.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS