Paus Franciscus: “Kerk staat open voor iedereen, maar er gelden wel wetten”

Leestijd: < 1 min

Volgens paus Franciscus verwelkomt de Rooms-katholieke kerk iedereen, maar er bestaan wel wetten die het leven binnen de kerk reguleren. Dit zei de kerkvader tegen journalisten die hem spraken op zijn vlucht terug naar Rome nadat hij een christelijk jeugdfestival had bezocht.

Tijdens de reis zei paus Franciscus dat de kerk openstaat voor ‘iedereen, iedereen, iedereen’. Dus ook voor lhbtq’s, waarop een verslaggever erop wees dat dit antwoord niet consistent is, aangezien vrouwen en queer mensen niet dezelfde toegang hebben tot de sacramenten als heteromannen. Zo kan een vrouw geen paus worden en zo is er geen kerkelijk huwelijk mogelijk voor mensen van hetzelfde geslacht.

Niet gesloten

Hierop antwoordde de paus: “De kerk staat open voor iedereen, maar er zijn wetten die het leven binnen de kerk reguleren. Volgens deze wetgeving mogen zij niet deelnemen aan bepaalde sacramenten.” Hij benadrukte vervolgens: “Dit betekent niet dat de kerk voor hen gesloten is. Iedereen ontmoet God op zijn eigen manier in de kerk.”  

Complexe standpunten

Sinds zijn benoeming in 2013 heeft paus Franciscus complexe standpunten ingenomen omtrent lhbtq-rechten. Zo beweerde hij dat ‘homoseksuele handelingen’ zondig zijn, maar verwerpt hij het idee dat homoseksualiteit een misdaad is. En hoewel hij er streng op toeziet dat de katholieke leer op het gebied van lhbtq-rechten wordt nageleefd, heeft hij wel enige vooruitgang laten zien in de openstelling van de kerk voor queer mensen.

Bron: Gay Times / Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS