Paarse Vrijdag 2022: 3000 scholen doen mee

Leestijd: < 1 min

Een recordaantal van drieduizend scholen doet op 9 december mee aan Paarse Vrijdag. Honderdduizenden scholieren, studenten en docenten in heel Nederland dragen dan paars en organiseren activiteiten om te vieren dat iedereen zichzelf mag zijn.

Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland en wordt dit jaar gevierd op ruim 1.700 basisscholen, 1000 middelbare scholen en mbo’s en op naar schatting 200 hbo- en universiteitslocaties. De gratis Paarse Vrijdagpakketten die het COC beschikbaar stelt voor middelbare scholen en mbo’s, waren in november al binnen enkele dagen uitverkocht.  

Behalve dat scholieren, studenten en docenten paars dragen, zelf allerlei activiteiten organiseren en de school versieren, organiseert COC dit jaar ook weer een aantal landelijke activiteiten.

Grote Paarse Vrijdag Spelshow

Zo is er voor de bovenbouw van de basisschool De Grote Paarse Vrijdag Spelshow. Deze educatieve, interactieve quiz gaat over thema’s als jezelf zijn, verliefdheid, vriendschap en familie. Scholieren en leerkrachten kunnen meedoen, en de quiz in klas via deze link samen kijken. De Spelshow wordt gepresenteerd door Ridder van Kooten (bekend van Kinderen voor Kinderen) en Mitch Wolterink (Koos en Moos).

Basisscholen doen dit jaar voor de derde keer mee aan Paarse Vrijdag. In 2020 deden vijfhonderd basisscholen mee, inmiddels zijn dat er ruim 1700.

Meester Joost

Leerkrachten nemen op de basisschool het initiatief. Een van hen is meester Joost, die Paarse Vrijdag organiseert op een basisschool in Amsterdam. “Een kind kan twee moeders hebben, je buurman kan op mannen vallen”, zegt hij in de onderstaande video over zijn motivatie om mee te doen. “Het is belangrijk dat we staan voor acceptatie en veiligheid van álle leerlingen.”

Talkshow voor middelbare scholieren

Voor de middelbare school en het mbo ontwikkelde het COC de Paarse Vrijdag Talkshow. In de show gaat influencer en presentatrice Lotte van Eijk met scholieren in gesprek over thema’s als identiteit, queerness, gender en geloof. Een laagdrempelige manier om seksuele- en genderdiversiteit bespreekbaar te maken in de klas. De show is hier te zien.

Natuurlijk organiseren de middelbare scholieren van COC’s GSA Netwerk dit jaar zelf ook weer tal van andere activiteiten op hun middelbare school of mbo. Ook op hbo’s en universiteiten organiseren veel studenten activiteiten op Paarse Vrijdag. 

Hard nodig

Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit op school is nog altijd hard nodig. Lhbtq scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee.

‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en 14% van de scholen doet niets om lhbtq acceptatie te bevorderen, terwijl dat sinds 2012 verplicht is. Zelfmoordcijfers onder lhbtq jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld.

GSA Netwerk

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door COC’s GSA Netwerk, en met leerkrachten en scholieren. Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft om te zijn wie die is, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

GSA’s organiseren daarvoor activiteiten zoals Paarse Vrijdag, met steun van COC Nederland. Er zijn GSA’s op circa 80 procent van de middelbare scholen in Nederland.

Van 150 naar 3.000

De eerste Paarse Vrijdag in Nederland werd door COC geïnitieerd in 2010; toen deden er in totaal 150 scholen mee.  

Powered by Labrador CMS