oud geleerd

Ouder worden volgens Melvin: “Mijn jonge vrienden houden mij wakker”

Leestijd: 2 min

In koffietafelboek PR:OUD – trots op leeftijd vertellen veertig mensen over ouder worden. Melvin Anderson (78) houdt zich jong door te blijven werken en door zich te omringen met jonge vrienden.

“Ik was er eigenlijk totaal niet mee bezig dat ik ouder werd. Ik was jarenlang actief als glas- en stoffenontwerper en woonde in Milaan met mijn grote liefde, mode-illustrator Arie Vervelde, die in 2014 overleed. We waren 40 jaar samen. Op een ochtend werd ik wakker en besefte ik ineens: jezus, ik ben 78! Ik was de hele dag van slag, alsof ik pas die dag voor het eerst ontdekt had dat ik ouder werd.

“we moeten niet vergeten dat er nog grote delen van de wereld zijn waar we het niet zo makkelijk hebben”

Ik werk nog steeds en wil dat ook blijven doen, tot ik niet meer kan. Verder omring ik me met jonge vrienden, altijd al. Zij houden me wakker. Ik vind het moeilijk om te zien dat leeftijdsgenoten gepensioneerd zijn en alleen nog maar thuis of in een verzorgingstehuis stilzitten: dat zou ik zelf absoluut niet willen. Als je niet actief blijft, laat je lichaam het volgens mij snel afweten.

Ik houd mijn gezondheid streng in de gaten: als me iets opvalt, ga ik ogenblikkelijk naar mijn huisarts. Als hoofdpijn drie dagen aanhoudt, maak ik al een afspraak. Gelukkig heb ik een lieve arts, hij begrijpt me goed. Tegen jongeren zou ik willen zeggen: leef! Maak je niet zo druk over ouder worden. Maar wees zuinig op je lichaam: doe aan sport, eet goed en leef gezond.

Ik ben blij dat de rechten van lhbtq personen in Nederland door de jaren heen flink verbeterd zijn, maar we moeten niet vergeten dat er nog grote delen van de wereld zijn waar we het niet zo makkelijk hebben. Ik ben net terug van het Caribische eiland waar mijn ouderlijk huis staat; Saint Vincent. Daar is homoseksualiteit nog bij wet verboden. Toen vorig jaar op het Museumplein alle vlaggen werden getoond waar homoseksualiteit verboden is, en ik de vlag van Saint Vincent ertussen zag, schaamde ik me dood. Daar zou echt iets aan gedaan moeten worden.”

Het koffietafelboek PR:OUD - trots op leeftijd, een sprankelend eerbetoon aan de schoonheid, veerkracht en (eigen)wijsheid van een mens op leeftijd is inmiddels verschenen. Meer info vind je op pr-oud.com.

Tekst: Martijn Tulp | beeld: Sevilay Maria | styling: Richard Schreefel | idee & realisatie: Micaela Bartels

Powered by Labrador CMS