oud geleerd

Frans Ankoné: “Achteraf gezien had ik minder willen stressen”

Leestijd: 2 min

In koffietafelboek PR:OUD – trots op leeftijd vertellen veertig mensen over ouder worden. Vandaag het verhaal van Frans Ankoné (75).

“Ik vond het geen enkel probleem om ouder te worden; het gebeurde gewoon. Naarmate ik ouder werd, leerde ik mezelf steeds beter kennen. Vroeger maakte ik me druk om wat anderen van me vonden, nu vind ik het makkelijk om te zeggen wat ik vind. Ook laat ik dingen makkelijker van me afglijden. Ik ben met de jaren milder en toleranter geworden. Dat maakt het allemaal wat relaxter.

Als je ouder wordt, ga je de maatschappij op een andere manier bekijken. Gelukkig ben ik nog gezond, waardoor ik nog veel dingen kan doen. Ik had me ooit voorgenomen om op z’n minst tot m’n zeventigste te blijven werken, inmiddels ben ik 75 en werk ik nog steeds, zij het niet meer fulltime.

Achteraf gezien had ik wat minder voorzichtig en terughoudend willen zijn. Ik heb veel gereisd voor mijn werk als stylist en voelde me altijd verantwoordelijk voor de crew. Ik stresste over alles wat tijdens zo’n reis mis kon gaan. Inmiddels weet ik dat je beter kunt overgeven aan de nieuwe omgeving. Veel dingen komen vanzelf wel goed. Als ik dat vooraf had geweten, had ik me misschien wat minder zorgen gemaakt.

“van de zomer zag ik de pride walk, en dat vond ik zo mooi”

In de tijd dat ik erachter kwam dat ik gay was, werd er simpelweg niet over gesproken. Je moest alles maar in je eentje uitzoeken. Dat is nu wel anders. In de jaren zeventig, toen ik twintiger was, trok iedereen naar Amsterdam. De stad was toen vooruitstrevender en toleranter. Jammer dat het nu wat puriteinser is geworden. Maar toch, als ik kijk naar de jongere generatie lhbtq-personen, merk ik dat zij wel van veel meer vrijheden genieten.

Van de zomer zag ik de Pride Walk, en dat vond ik zo mooi: jongens in een rok of jurk, meiden die elkaar zoenden. Duizenden mensen die van ongekende vrijheid genieten. Natuurlijk is dat niet iedere dag, in iedere wijk of stad het geval, maar dát het er tijdens pride is, vind ik prachtig. Ook om te zien dat jongeren kunnen zijn wie ze willen zijn en dat er veel meer bespreekbaar is. Ik hoop dat jongeren zo snel mogelijk zichzelf durven te zijn. En dat als ze in de knoop zitten, ze erover praten met iemand in hun omgeving.”

Het koffietafelboek PR:OUD - trots op leeftijd, een sprankelend eerbetoon aan de schoonheid, veerkracht en (eigen)wijsheid van een mens op leeftijd is inmiddels verschenen. Meer info vind je op pr-oud.com.

Tekst: Martijn Tulp | beeld: Sevilay Maria | styling: Richard Schreefel | idee & realisatie: Micaela Bartels

Powered by Labrador CMS