Oprah Winfrey

Oprah, Fellow Travelers, RuPaul en Bottoms winnen GLAAD Media Award

In haar dankwoord sprak Oprah Winfrey over haar broer die aan aids is overleden

Leestijd: 1 min

Oprah Winfrey heeft een GLAAD Vanguard Award gewonnen. De presentatrice maakte van haar dankwoord een eerbetoon aan haar broer, die 35 jaar geleden aan aids is overleden. Verder viel de komische film Bottoms in de prijzen, net als dramaserie Fellow Travelers

De Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) is een Amerikaanse non-profit-organisatie die zich inzet voor het stimuleren en bewaken van oprechte representatie van lhbtiq+-personen in de media. Jaarlijks reiken ze prijzen uit voor de beste films, series, persoonlijkheden en tv-programma’s.

prijswinnaars

Uit een lange lijst van genomineerden vielen heel wat prijswinnaars. Zo won zangeres Renée Rapp in de categorie ‘Outstanding Music Artist’, Baldur’s Gate 3 in de categorie ‘Outstanding Video Game’ en RuPaul’s Drag Race in de categorie ‘Outstanding Reality Program’.

Wat de fictieve series betreft kreeg Fellow Travelers een prijs als ’Outstanding Limited or Anthology Series’ en Yellowjackets als ‘Outstanding Drama Series’. Ted Lasso ging er met de comedy-prijs vandoor. Ook waren er twee filmprijzen. In de categorie ‘Outstanding Film – Wide Theatrical Release’ won de Britse comedy Bottoms, en in de categorie categorie ‘Outstanding Film – Limited Theatrical Release’ won Monica. Bekijk hier de complete lijst met genomineerden en winnaars.

oprah winfrey

Oprah Winfrey kreeg dit jaar de GLAAD Vanguard Award, een oeuvreprijs. In haar dankwoord vroeg ze aandacht voor haar broer, die 35 jaar geleden overleed aan de gevolgen van aids. “Niet veel mensen weten dit, maar mijn broer Jeffrey Lee stierf aan aids toen hij pas 29 jaar oud was. In de tijd en de maatschappij van toen hadden we de woorden niet om seksualiteit en gender te begrijpen of erover te praten op de manier zoals we dat nu doen. Op dat moment had ik geen idee hoe diep mijn broer zich schaamde voor het feit dat hij gay was”, zei de 70-jarige presentatrice.

Ze benadrukte vervolgens dat ze haar Oprah Winfrey Show altijd heeft ingezet op een manier dat mensen meer van hun authentieke persoonlijkheid durven te laten zien. Ze haalt een voorbeeld aan uit 1987, toen een zwembad werd gesloten nadat een gay man met hiv erin had gezwommen. “Op dat moment wist ik dat ik hier iets aan moest doen.”

Powered by Labrador CMS