“Ook wie niet non-binair is kan van de non-binaire vruchten plukken”

Non-binaire mensen over queer joy

Leestijd: < 1 min

Non-binair is geen look, geen vastomlijnd hokje en zeker geen trend. Zes enby’s* over de zoektocht naar hun ware zelf. Vandaag het verhaal van tattoo artiest, barista & bestuurslid Colored Qollective Ella (27) (die/diens, hen/hun).

“Momenten van gendereuforie, dus vrolijk worden van je eigen genderidentiteit, geven mij zo veel trans joy. Soms zit dat ’m in mijn outfits, maar ik ga er stiekem ook heel goed op als mensen die ik helemaal niet zo goed ken me ‘bro’ noemen. Dan voel ik me zo gevalideerd in wie ik ben.

Ik merk dat ik het niet meer noodzakelijk vind om mensen de hele tijd te corrigeren als ze mij verkeerd aanspreken. Ik hoef me steeds minder te bewijzen naar anderen toe, omdat ik me eindelijk comfortabel voel en zelf heel goed weet wie ik ben. Dat hoeft niet meer door willekeurige voorbijgangers bevestigd te worden.

Ik houd me ook echt niet meer bezig met de rollen die mij ooit zijn opgelegd – en die mij nog steeds opgelegd worden. Ik richt me enkel en alleen op wat ik wil en waar ik zin in heb, in elk aspect van mijn leven. Dat heeft non-binair zijn mij gebracht.

Ella
Ella door Bete van Meeuwen.

Ook mensen die niet non-binair zijn kunnen van die non-binaire vruchten plukken. Wij kunnen hun de tools geven om even twee keer na te denken over hun eigen verwachtingen en rolpatronen rondom gender. Want stel jezelf eens de vraag: wat betekenen dingen als mannelijkheid en vrouwelijkheid eigenlijk? Als ik daarop doorvraag, hebben de meesten geen idee. En dan denk ik: ga daar maar even over nadenken: wat wil je echt zelf en wat is jou opgelegd? Het loslaten van genderrollen kan hen ook bevrijden.

Toen ik me een paar jaar geleden realiseerde dat ik non-binair ben, kreeg ik een boel nieuwe inzichten. Ik keek terug op de jaren ervoor en dacht: ah, dat is waarom ik me zo kut voelde in die situatie. Dat is waarom ik moest huilen toen mijn beste vrienden zeiden dat ik nooit een bro kon zijn. But now I’m a fucking bro.”

*Enby is de fonetische uitspraak van de letters nb die staan voor non-binair.

Beeld: Bete van Meeuwen / Muah: Wout Philippo using mac cosmetics. / Hair artist: Sadryone Maduro

Powered by Labrador CMS