Gelijkspel

“Onze droom is een gym waar we zonder oordeel kunnen sporten”

Rafael Summerville creëert een veilige plek voor trans en non-binaire sporters van kleur

Leestijd: < 1 min

Met Man.ish Cave creëert Rafael Summerville (35, hij/hem) een veilige omgeving voor trans en non-binaire sporters van kleur. “Boksen geeft mij het zelfvertrouwen dat ik nodig heb om deze wereld als jonge, zwarte trans man te navigeren.”

“Als trans man voel ik me veilig binnen de sportwereld, maar dat komt denk ik vooral doordat ik het voorrecht heb ‘passing’ te zijn: je ziet aan mij niet direct dat ik trans ben. 

Met Man.ish Cave proberen we een veilige omgeving te creëren voor o.a. trans- en non-binaire sporters van kleur. We organiseren sportevenementen waaraan zij zonder oordeel kunnen deelnemen. Dat lijkt een klein iets, maar het betekent voor veel mensen een hoop. Dat willen we in de toekomst graag uitbreiden, bijvoorbeeld met een gym. Op dit moment lukt het nog niet om voldoende investeerders te vinden, maar we hopen dat dat snel zal verbeteren.

Boksen heeft niet alleen positief effect op m’n fysieke gezondheid, maar ook m’n mentale. Het bevrijdt me van mijn mentale remmingen, en het geeft me het zelfvertrouwen dat ik nodig heb om deze wereld als jonge, zwarte trans man te navigeren. 

De eerste keer dat ik na mijn transitie de juiste kleedkamer binnenstapte vond ik spannend. Ik was niet gewend om de mannenkleedkamer te gebruiken, en ineens stond ik er toch. Het is een levendige herinnering voor me. Ik stond met m’n rug naar de andere mannen toe en deed m’n shirt uit. Ik aarzelde of ik me wel om wilde draaien. Hoe zouden de anderen reageren als ze mijn littekens zouden zien? Ik voelde me pas écht bevrijd toen ik voor het eerst na het boksen ging douchen met andere sporters erbij. Dat was voor mij een erg spannend moment, maar ik deed het gewoon! Niemand reageerde vreemd, ik werd niet aangegaapt en voelde me gewoon one of the guys. Dat gaf me veel bevestiging. Ik wist dat ik niet meer bang hoefde te zijn dat ik er niet thuishoorde. Ik hoop dat we met Man.ish Cave andere mensen ook dat veilige gevoel kunnen geven.”

Gelijkspel Philips Pride & Sports REconstruct
Beeld: Emma Pot

Philips x Pride and Sports

Philips geeft dit jaar hun pride-boot aan stichting Pride and Sports, om deze organisatie zo extra zichtbaarheid te geven. Ze lieten ontwerperscollectief REconstruct elf outfits ontwerpen die tijdens de Canal Parade door de deelnemers gedragen zullen worden. De outfits vertegenwoordigen elk een kleur van de progress Pride-vlag, en in veel outfits is een element van het PSV-voetbaltenue verwerkt. In de foto’s in deze serie dragen de geportretteerden een aantal van de ontwerpen. REconstruct: “We verzamelden verschillende kledingstukken uit de sportwereld, van scheenbeschermers tot zwemvliezen. Daar hebben we nieuwe outfits van gemaakt. We hopen dat de deelnemers zich in onze outfits krachtig voelen, als trotse superhelden.”

Beeld: Ruud Janssen
Styling: Wouter Rave
Grooming: Clayton Leslie & Mila de Jong
Met grote dank aan stichting Pride & Sports 

Powered by Labrador CMS