Onderzoek: lhbtq’s voelen zich vaker onveilig

De nieuwste cijfers van het SCP

Leestijd: < 1 min

Lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen krijgen vaker te maken met geweld dan heteroseksuelen en in die situatie zit geen verbetering. Transgender personen hebben een slechtere economische positie dan cisgenders. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Lesbische, homoseksuele (11%) en bi+ (9%) personen kregen de afgelopen vijf jaar vaker te maken met geweld dan heteroseksuele Nederlanders (7%), zo luidt één van de conclusies van het SCP. Ze voelen zich vaker (40%) onveilig dan heteroseksuele personen (33%). Daarin is de laatste jaren geen verbetering zichtbaar. Vooral lhb's met een migratieachtergrond maken relatief veel geweld mee en voelen zich vaker onveilig.

Kwetsbare positie

Uit het SCP-rapport blijkt dat bi+ vrouwen ernstige problemen ervaren. Zo was maar liefst één op de drie (34%) de afgelopen vijf jaar slachtoffer van fysiek seksueel geweld. Bij heteroseksuele vrouwen is dat 11%. Bi+ personen in het algemeen hebben een kwetsbare positie als het gaat om hun welzijn: ze zijn drie keer vaker psychisch ongezond en hebben ruim twee keer zo vaak last van depressies dan heteroseksuele personen.

Transgender personen

Uit het SCP-rapport blijkt ook dat de sociaal-economische positie van transgender personen fors slechter is dan die van cis-genderpersonen, vermoedelijk als gevolg van discriminatie.

Het aandeel transgender personen (52%) met een laag inkomen is bijvoorbeeld bijna twee keer zo groot als onder cisgender personen (27%). Ook hebben trans personen vaker een arbeidsongeschiktheids- (8% vs. 4%), bijstandsuitkering (11%) vs. 4%) of andere uitkering (11% vs. 3%).

SCP stopt met onderzoek

Het SCP heeft aangekondigd binnenkort te stoppen met de periodieke onderzoeken naar lhbtq-emancipatie in Nederland. Het COC vindt de onderzoeken essentieel en roept het ministerie van OCW op om te zorgen voor voortzetting van het SCP onderzoek. Daarin zou er extra aandacht moeten zijn voor bi+ en intersekse personen en voor intersectionele discriminatie.

Verder pleit het COC voor het aanstellen van discriminatierechercheurs in alle politie-eenheden. Er zou meer geld moeten komen voor de Roze in Blauw-politieteams die lhbtq personen ondersteunen. Ook roept het COC scholen en docentenacademies op om meer en betere aandacht te besteden aan acceptatie, want preventie van geweld begint op school.

Transitieverlof

Transgender Netwerk Nederland en het COC pleiten voor maatregelen om de arbeidsmarktpositie van trans personen te verbeteren. Zo willen de organisaties dat er een wettelijk transitieverlof komt.

Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS