Mooi gebaar, dit

Oekraïense mensenrechten-activist Vitalina Koval komt naar Zwarte Cross

Leestijd: < 1 min

Bij festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde denk je misschien niet direct aan LHBTQ-activisme. Maar dit jaar komt Amnesty International in actie voor Vitalina Koval, die vrouwen- en andere rechten op de kaart probeert te zetten in Oekraïne.

Vitalina Koval is een vooraanstaande LHBTQ-activist. Ze liep op 8 maart mee tijdens een vreedzame demonstratie op de Internationale Vrouwendag. Daar werd ze aangevallen en kreeg ze chemische verf in haar ogen.

Levendenherdenking
Zwarte Cross en Amnesty International zijn al jaren partners. Ieder jaar heeft de Zwarte Cross een motto, dit jaar is dat Leven Vóór De Dood. Daar hoort de Levendenherdenking bij. Met de Levendenherdenking vragen Zwarte Cross en Amnesty International aandacht voor de vrijheid. Op de vrijdag van het festival om klokslag acht uur in de avond wordt aan de op dat moment aanwezige 65.000 bezoekers van het meest luidruchtige festival van Nederland gevraagd om vijftig seconden muisstil te zijn, gevolgd door tien seconden luid gejuich. 

Het festival en Amnesty International willen met de Levendenherdenking op een positieve en ludieke manier aandacht vragen voor de niet vanzelfsprekende vrijheid.

Vitalina Koval
De organisatie van Zwarte Cross schrijft: 'Wereldwijd wordt de ruimte voor activisten kleiner. Kritische stemmen worden door wetgeving de mond gesnoerd. Activisten worden geïntimideerd, opgesloten of zelfs vermoord. Vitalina Koval wordt bedreigd. Op Internationale Vrouwendag op 8 maart liep Vitalina mee in een vreedzame demonstratie in Oekraïne om aandacht te vragen voor de rechten van vrouwen. Ze werd aangevallen en kreeg chemische verf in haar ogen. “Ik voelde pijn en was bang. Ik had blind kunnen worden.’’'

Boegbeeld
Het was niet de eerste keer dat Vitalina, die het boegbeeld is van de LHBTQ-gemeenschap in Oekraïne, met geweld te maken kreeg. Daarom roept Amnesty de politie op haar en andere activisten beter te beschermen en de daders ter verantwoording te roepen.

Vitalina zet zich in Oekraïne in voor gelijke rechten voor iedereen en met name voor de LHTBQ-gemeenschap. Ze opende een informatie- en begeleidingscentrum in haar woonplaats. “Ik zou graag ooit een Gay Pride willen meemaken in mijn geboortestad Uzhgorod”, zegt Vitalina.

Lees het hele bericht op de website van Zwarte Cross.

Powered by Labrador CMS