Vanaf nu online te koop

Nu verkrijgbaar: de trouwspecial van Winq

Dit staat er allemaal in en hier bestel je ’m!

Leestijd: < 1 min

20 jaar geleden werd Nederland het allereerste land ter wereld waar iedereen mocht trouwen. Dat vieren we bij Winq met een queer trouwspecial, vol openhartige interviews, achtergrondverhalen en trouwinspiratie.

De nieuwste Winq gelijk in huis halen? Klik dan hier en bestel!

Maak kennis met weerman Jordi

Misschien heb je hem al gespot op tv, de vrolijke 27-jarige weerman Jordi Huirne. “Ik werd al vrij snel neergezet als ‘de weerhunk van SBS6’.

Weerman Jordi Huirne
Beeld: Jasper Koekoek

Het ‘homohuwelijk’ bestaat niet

Hoe heerlijk de term ‘homohuwelijk’ ook van de tong rolt, het zou beter zijn als we hem niet meer gebruiken. In zijn voorwoord legt chef redactie Martijn Kamphorst uit waarom.

Martijn Kamphorst over 'homohuwelijk'
Beeld: Celso de Sanders

Zij trouwden als eerste

Winq sprak drie van de koppels die op 1 april 2001 als allereerste stellen van gelijk geslacht elkaar het jawoord gaven. Ton (92) en Louis (83) voelden zich die dag net BN’ers. “De pers knokte elkaar tijdens de ceremonie de tent uit voor een goed plaatsje.”

Ton Jansen en Louis Rogmans
Beeld: Chris & Marjan

Liefdesrevolutie: in deze landen mag iedereen trouwen

Nadat Nederland het huwelijk openstelde voor iedereen, volgden 30 landen ons voorbeeld, maar dat ging niet altijd van een leien dakje. Zo kaapte in België een lesbisch koppel per ongeluk de primeur en konden buitenlandse homokoppels in IJsland in eerste instantie wél trouwen, maar níét scheiden. Een overzicht.

Huwelijk homo ringen illustratie
Beeld: Hedy Tjin

Queer BN’ers over de grote dag

Drie bekende queer koppels – twee getrouwd, één verloofd – vertellen over het aanzoek, de bruiloft. Voor Thorn (25) en Mandy (30), makers van podcast CoupleGoals, is trouwen ook een daad van activisme. “We vroegen ons af: zouden onze queer voorouders, die voor dit recht vochten, het jammer vinden als wij níét zouden trouwen?”

Thorn Roos de Vries en Mandy Woelkens over trouwen
Beeld: Marc Deurloo

Unieke trouwlocaties

Winq zocht en vond zeven unieke locaties waar je – soms heel letterlijk – in het huwelijksbootje kunt stappen. Op trouwschip Bounty geef je elkaar bijvoorbeeld al varend het jawoord.

Trouwschip Bounty
Trouwschip Bounty

Bo Hanna over machtsmisbruik

Ook queer personen komen regelmatig in aanraking met machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar voor hun verhalen lijkt vaak minder aandacht te bestaan in mainstream media. Columnist Bo Hanna over de hashtag #UsToo, waarmee wordt getracht meer zichtbaarheid te creëren voor deze verhalen.

Bo Hanna over #UsToo
Beeld: Celso de Sanders

De verborgen wereld van jongensprostitutie

Vorig jaar opende in Eindhoven Nederlands eerste inloophuis voor jongens en mannen die vrijwillig of gedwongen sekswerk verrichten. Die laatste groep is echter moeilijk over de drempel te krijgen. “Slachtoffers van jongensprostitutie zoeken vaak geen hulp.”

Jongensprostitutie in Nederland
Beeld: Sioejeng Tsao

Queer in de Kamer

Winq sprak zes kandidaat-Tweede Kamerleden van uiteenlopende partijen over hun strijdplan voor de regenbooggemeenschap. Simion Blom (GroenLinks, plek 21) maakt zich onder meer druk om de leefsituatie van lhbti asielzoekers. “Nederland heeft een grote mond over mensenrechten, maar vergeet soms naar zichzelf te kijken.”

Simeon Blom
Beeld: Oof Verschuren

Binnenkijken bij Sam & Marcel

Sam (32) en Marcel (38) wisselden de Amsterdamse binnenstad in voor een huis met meer ruimte. Ruimte die Marcel het liefst tot de nok zou vullen met veren en glitters, maar door Sam komt daar niets van in. “Als je de planten wegdenkt, wonen we in een museum.”

Binnenkijken Sam Marcel
Beeld: Dario & Misja

Sir Ian McKellen in gesprek met Jonathan Bailey

Jonathan Bailey beleeft met zijn rol van Anthony in Netflix-kostuumdrama Bridgerton zijn internationale doorbraak. In Winq gaat de 32-jarige acteur in gesprek met de legendarische Sir Ian McKellen over coming-out, heterorollen, naakt acteren en liefde in een tijd zonder DM’s.

Jonathan Bailey - Winq
Beeld: Claire Harrison

Russel T Davies over It’s a Sin

Regisseur Russel T Davies, bedenker van o.a. Queer as Folk en Years and Years, gaat in zijn nieuwe serie terug in de tijd. Met It’s a Sin vertelt hij een krachtig verhaal over gekozen families, de liefde en de onvermijdelijke verliezen die gepaard gaan met de aidscrisis die in de jaren tachtig om zich heen greep. “Het is geen medische serie over een ziekte.”

It's a Sin still
It's a Sin still

Sezer Turan (26) over zijn eerste keer in een gaybar: “Het bleek heel classy”

Nadat rapper Sezer Turan voor het eerst voorzichtig een colaatje dronk in een Amsterdamse gaybar, was het hek van de dam. “Ik paradeerde over de Reguliersdwarsstraat alsof het een catwalk was en flirtte met iedere jongen die ik leuk vond.”

Sezer Turan
Beeld: Michael Dijkstra - Videoland

Nu cadeau bij een abonnement op Winq: 8 maanden CineMember

Nog geen abonnee? Word lid en je krijgt een jaar lang Winq in de brievenbus: 6 nummers en een digitaal abonnement via onze app, plus toegang tot meer dan 40 digitale edities. 

Als welkomstcadeau ontvang je 8 maanden lidmaatschap op streamingplatform CineMember t.w.v. € 80,-. Nu samen met het abonnement op Winq voor maar € 34,95.

Dus waar wacht je nog op: word nu abonnee of geef een abonnement cadeau.

Koop deze editie nu online
Hoewel de meeste winkels dicht zijn, is de nieuwe Winq gewoon online verkrijgbaar voor € 7,95 (exclusief verzendkosten). Bestellen kan hier.

Powered by Labrador CMS