Nog tot 26 september

Nu in Brussel: het Pride Festival 2020

Bekijk hier het complete programma

Leestijd: < 1 min

Met 26 evenementen, vier documentaires, twee toneelstukken en een waaier aan tentoonstellingen en optredens is het Brussel Pride Festival in volle gang. Nog tot en met 26 september staat de Belgische hoofdstad in het teken van de queer cultuur, met als thema #WeCare. Lees hier wat er zoal op het programma staat.

Rainbow House is de organisator van het zestiende Pride Festival in Brussel. Normaal gesproken wordt dit festival in mei georganiseerd, maar corona gooide roet in het eten. Het evenement heeft nu in aangepaste vorm alsnog doorgang gevonden.

Rechten, gelijkheid en gezondheid
Het Pride Festival is meer dan een gewoon festival. Het gaat over lhbtq-rechten, gelijkheid en politiek burgerschap. En door een merkwaardige ironie van het lot is nu net Gezondheid tot thema gekozen voor deze editie.

Met #WeCare vestigen lhbtq-verenigingen de aandacht op de vele uitdagingen rond gezondheid, zoals het ondersteunen van mensen met hiv, de toegankelijkheid van de gezondheidszorg en de psychologische en sociale aspecten.

Programma
Met 26 evenementen, vier documentaire films, twee toneelstukken en een waaier aan voorstellingen, conferenties, artistieke optredens behoudt het PrideFestival zijn feestelijke queer karakter en zijn subversieve geest.

Het festival is geopend met de vernissage Backstages, een tentoonstelling van kunstenares Deborah Gigliotti, die de backstage van de Brusselse burleske, transformistische en drag-cabarets onthult. Het programma bevat verder twee film screenings van de exclusieve documentaire Are You Proud, die verhalen vertelt van de activisten en organisaties die hebben bijgedragen aan de lancering van Pride UK.

Conferenties
De liefhebbers van sociaal-stedelijke reflectie zullen met veel plezier kennismaken met de reeks conferenties die Marian Lens (L-tour) organiseert rond het thema van lesbische/lesBIsche ruimtes of Les Tasses : Toilettes Publiques, Affaires Privées, een tentoonstelling van Marc Martin.

Het festival omvat ook twee avonden gewijd aan de kunst van het theater. The Dead Ladies Show herleeft vrouwen die uit de geschiedenis zijn gewist. Met haar toneelstuk Girl stelt Isabelle Bats haar reis als meisje en als vrouw in een frontaal autobiografisch verhaal in vraag.

Workshops
Daarnaast zijn er informatieve workshops, met name over interseksualiteit en een tutorial over het gebruik van testosteron. Met de voorstelling POZ! delen het collectief Vitamina en de kunstenaars hun verhalen als mensen met hiv.

Feesten op de dansvloer is niet toegestaan, maar evenementen zoals Les Dessous Lesbiens de la Chanson & DJ set, Queer up the Stage & KaraoQueer en de Closing Party in LaVallée vervangen onze wilde feesten om je te laten dansen op uw stoelen.

Online terugkijken
Mocht je een evenement of bijeenkomst hebben gemist of ben je niet in de gelegenheid om naar Brussel te gaan? Een tiental evenementen is online terug te kijken. Live streams via Facebook en herhalingen zijn gepland gedurende heel het festival.

Ontdek het volledig programma op rainbowhouse.be.

Powered by Labrador CMS