queers for climate

Portretfoto van Noah Baars

Noah Baars: “Pas toen ik een keer paddo’s gebruikte, ging er in mijn hoofd een knop om”

Leestijd: 2 min

Noah Baars (hij/hem) is oprichter van Narwhal Rainbow Alliance. Hij maakt zich hard voor een leefbare planeet. “Mijn fascinatie voor zeeleven lag besloten in mijn naam: ik heet Noah Jona Baars.”

“Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in marine biologie en tijdens mijn studie Politicologie keek ik steeds meer documentaires over de impact die wij als mensen hebben op klimaatverandering. Pas toen ik een keer paddo’s gebruikte, ging er in mijn hoofd een knop om en besefte ik: wat wij met de aarde doen, dat kán niet. Je kunt het allemaal begrijpen, maar ergens moet je ook vóélen wat de gevolgen zijn van ons handelen. Vlak daarna heb ik me aangemeld als vrijwilliger bij Greenpeace. 

Uiteindelijk ben ik voor de overheid gaan werken. In mijn functie help ik bij het terugdringen van de stikstofuitstoot in de bouwsector. Daarnaast heb ik begin dit jaar de Narwhal Rainbow Alliance opgericht, waarmee ik een verband leg tussen uitdagingen op het vlak van diversiteit en biodiversiteit. Die zijn in mijn ogen in de kern met elkaar verbonden. Met de stichting zetten we ons in voor een planeet waar alle wezens op waarde worden geschat. Onze mascotte is de narwal, een tandwalvis met een gigantische slagtand: de eenhoorn van de zee.

Van oudsher zie je dat queers erg maatschappelijk betrokken zijn, maar er was in Nederland nog geen door queers gerunde organisatie die zich richtte op het behoud van biodiversiteit. Terwijl de link tussen de afnemende biodiversiteit en de toenemende klimaatverandering steeds duidelijker wordt. Het dierenrijk staat bol van de seksuele en genderdiversiteit: van biseksuele leeuwen en gay dolfijnen, tot het zeepaardje, waarbij het mannetje de kinderen baart. 

Volgens mij kan de mensheid en de medische wereld ook in dat aspect nog zoveel leren van dieren. Met onze activiteiten creëren wij bewustwording over die eindeloze variatie, om zo bij te dragen aan de (zelf)acceptatie van queers. Verder sporen we queer personen en hun ally’s aan om zich in te zetten voor de planeet en halen we geld op voor natuurbehoud. 

Nomen est omen, oftewel: mijn naam is een voorteken. Ik heet Noah Jona Baars, mijn fascinatie voor zeeleven is dus volgens mij geen toeval. In het bekende Bijbelverhaal zoekt Noach van alle diersoorten een mannetje en een vrouwtje voor op zijn ark. Ik herken mij in zijn redderschap, maar wil met de Narwhal Rainbow Alliance juist aantonen dat de natuur zoveel meer variatie kent dan alleen hetero mannetjes en vrouwtjes.”

Styling: Steven Dahlberg
MUAH: Clayton Leslie & Mila de Jong

Powered by Labrador CMS