Roze Woensdag

Nijmeegse Vierdaagse: zo ziet het programma van Roze Woensdag eruit

Leestijd: 2 min

Een Pride Walk, zoenend op de foto, een roze stemhokje dat tot nadenken stemt en de expositie Taboe Tabee: het zijn enkele onderdelen van de Roze Woensdag, die traditiegetrouw wordt gevierd tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en dit jaar valt op 17 juli. Bekijk hier het volledige programma.

Feesten en lopen in het roze: het is inmiddels een traditie tijdens de Nijmeegse 4Daagse en de Vierdaagsefeesten. Stichting Vierdaagsefeesten en Stichting Roze Woensdag vragen jaarlijks tijdens de woensdag van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten aandacht voor de lhbtiq+ gemeenschap.

Op diverse podia van Vierdaagsefeesten vind je een feestprogramma met kleurrijke artiesten. Daarnaast organiseert Stichting Roze Woensdag met vele partners een programma dat gericht is op specifieke groepen binnen de lhbtiq+ gemeenschap.

zichtbaarheid

Dit jaar wordt er nog meer aandacht besteed aan zichtbaarheid. Naast de Pride Walk zijn er dit jaar nieuwe onderdelen opgenomen in het programma. Op Kelfkensbos Festival staan het Roze Stemhokje en iedereenmagzoenen. Bij het Roze Stemhokje kun je op stellingen reageren en vragen beantwoorden over bijvoorbeeld gelijke rechten voor gezinnen die uit meer dan twee ouders bestaan en of rechten van lhbtiq+-personen wel in het politieke debat thuishoren. De bedoeling van het stemhokje is om de deelnemer te laten nadenken over verschillende onderwerpen met als overkoepelend thema ‘Wat vind ik nu echt van lhbtiq+?’.

Bij iedereenmagzoenen kun je op foto: “Doe mee en laat zien van wie je houdt, want liefde is van ons allemaal”. In de Stevenskerk staat van 15 t/m 21 juli een expositie Taboe Tabee. Deze expositie bestaat uit 6 verhalen van 7 mensen die queer moslim zijn. Wat kunnen zij ons vertellen over hun cultuur, geloofsovertuiging en seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit? En bovenal, wat kunnen we van deze mensen leren?

vierdaagsefeesten podia

Bijna elk podium heeft een speciale programmering in teken van Roze Woensdag. Een feest voor iedereen, dat zie je ook terug in het programma. Van schlagermuziek tot lekkere beats, van drags tot aandacht voor gayrights. Met diverse deelnemende podia en afterparty’s is er voor elk wat wils. Op Roze Woensdag vieren we onze vrijheden, maar staan we ook stil bij de verbetering op het gebied van de maatschappelijke en wettelijke acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap.

Roze woensdag

Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Stichting Vierdaagsefeesten: "Bij de Vierdaagsefeesten draait het om verbinding en samen vieren. We willen een omgeving creëren waarin iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn. Niet alleen op Roze Woensdag, maar gedurende alle zeven dagen vragen we aandacht voor diversiteit en inclusie. Dat is waar de Vierdaagsefeesten al jaren bekend om staan. Elk podium draagt bij aan deze missie, zodat we samen een feest kunnen vieren waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt."

specifieke doelgroepen 

Specifieke programma’s Stichting Roze Woensdag richt zich op de inhoudelijke programmering voor specifieke doelgroepen. Speciaal voor regenboogsenioren is er een programma in het Roze Huis met onder andere een muzikaal optreden en een presentatie over de roze Nijmeegse geschiedenis. Er is voor jongeren een programma in en rond het Mariënburgplein: Roze Woensdag Jong! Deze is samengesteld door een jongerenredactie vanuit Bibliotheek Mariënburg.

Op een bijeenkomst van Café Dapper komen lhbtiq+-personen met een (licht) verstandelijke beperking samen om gezamenlijk Roze Woensdag te vieren en de wandelaars aan te moedigen. Dit wordt ook gedaan door Cocktail. Cocktail is een maatjesproject voor lhbtiq+ vluchtelingen. Het doel van het project is om sociaal contact te bieden en daarmee het sociaal isolement van deze groep te doorbreken.

met z'n allen

Samen vieren Arianne de Bruin, projectleider van Roze Woensdag: “Roze Woensdag vieren we met z’n allen. Dit doen we door samen, hetero, homo, transgender of wie dan ook, een feest te bouwen. Stichting Roze Woensdag nodigt iedereen uit om deze dag in het roze te lopen en te feesten, want hiermee toon je solidariteit aan de lhbtiq+-gemeenschap. We vieren wat we bereikt hebben en staan stil bij wat er nog te doen is op dit vlak.”

programma 

Het complete programma van Roze Woensdag vind je op de website van de Vierdaagsefeesten en in de app. Voor meer informatie over Stichting Roze Woensdag en de inhoudelijke programmering, kijk op rozewoensdag.nl.

Powered by Labrador CMS