Nieuwe studie rond hiv-vaccin: veelbelovende resultaten

Leestijd: < 1 min

Onderzoekers van het International Aids Vaccine Initiative (IAVI) en Scripps Research werken samen met biotechnologiebedrijf Moderna aan een studie die mogelijk leidt tot een vaccin tegen hiv. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

De onderzoekers van het IAVI en Scripps Research zeggen dat een fase-één-studie ‘in principe bewijs heeft geleverd’ voor een nieuw type vaccin dat tegen hiv kan worden gebruikt.

Ze werken samen met Moderna, het biotechnologiebedrijf dat ook zorgde voor een vaccin tegen covid-19. Samen willen ze een op mRNA gebaseerd vaccin ontwikkelen en testen.

Een van de moeilijkste virussen
Hiv, dat wereldwijd meer dan 38 miljoen mensen treft, staat bekend als een van de moeilijkste virussen om met een vaccin te bestrijden.

Dit komt grotendeels omdat het voortdurend evolueert naar verschillende stammen om het immuunsysteem te omzeilen. Maar er is dus steeds meer hoop dat er op termijn een hiv-vaccin zal komen, zeker gezien deze laatste studie.

Antilichamen
In een proef is succesvol geprobeerd om het ‘stimuleren van de productie van zeldzame immuuncellen die nodig zijn om het proces van het genereren van antilichamen te starten die verschillende hiv-stammen kunnen neutraliseren.

De proef slaagde erin celproductie te genereren bij 97 procent van de deelnemers. De onderzoekers benadrukken hierbij dat dit slechts een eerste stap is.

Meer lezen over dit onderzoek? Ga dan naar de (Engelstalige) website van IAVI.

Bron: Holebi.info

Powered by Labrador CMS