Nieuwe anti-homowet Idaho: lhbtq scholieren gedwongen tot coming-out

Leestijd: < 1 min

In de Amerikaanse staat Idaho is wetgeving ingevoerd waarin lhbtq-jongeren gedwongen worden tot een coming-out. Scholen mogen ouders inlichten wanneer ze erachter komen dat een leerling bijvoorbeeld gay is. Human Rights Campaign trekt aan de bel en veroordeelt deze wetgeving nu.

H 163 is de naam van een nieuwe anti-homowet in Idaho die ervoor zorgt dat lhbtq-scholieren niet langer veilig zijn op school. Wanneer bijvoorbeeld een docent erachter komt dat een leerling lhbtq is, moet die dat aan de ouders doorgeven. De nieuwe wetgeving is onderdeel van de ‘Parental Rights Bill’.

Jongeren in gevaar

Human Rights Campaign (HRC) heeft de nieuwe wetgeving streng veroordeeld. Volgens de mensenrechtenorganisatie zorgt de wet ervoor dat lhbtq-jongeren verder zouden kunnen marginaliseren en hen in gevaar kunnen brengen.

Sarah Warbelow, juridisch directeur bij HRC, noemt de wet ‘verontrustend’ en licht toe: “Het moment waarop je uit de kast komt voor je familie en dierbaren, is een zeer persoonlijke beslissing. Lhbtq-personen verdienen de waardigheid om die beslissing op eigen voorwaarden te nemen. Het is verontrustend dat Idaho een nieuwe stap heeft gezet om scholen te dwingen hun lbhtq-leerlingen te outen tegenover ouders, die hen misschien niet ondersteunen.”

Meer dan 410 anti-lhbtq-wetten

De Senaat van Idaho heeft ook een anti-transwet aangenomen onder de naam S 1016, waarbij werkgevers transgender personen mogen weigeren om naar het toilet te gaan dat in overeenstemming is met hun genderidentiteit.

HRC rapporteert tot slot dat er alleen al in 2023 meer dan 410 anti-lhbtq-wetten zijn geïntroduceerd in heel de VS. Ongeveer 180 daarvan legt beperkingen op aan transgender personen. Tennessee was onlangs de eerste staat die publieke dragshows heeft verboden.

Zondig

President Joe Biden heeft de golf van anti-lhbtq-wetgeving omschreven als ‘bijna zondig’.

Bron: Attitude

Powered by Labrador CMS