Baby Reindeer

Nieuw op Netflix: Baby Reindeer – bekijk hier de trailer

Leestijd: 2 min

Baby Reindeer is een Britse psychische thriller met komische trekken en bevat genuanceerde biseksuele en transgender personages én een aangrijpende coming-out. De serie is gebaseerd op ware feiten en gaat over de stand-up comedian Donny Gunn, die te maken krijgt met een vrouwelijke stalker. Bekijk hier de trailer.

De serie Baby Reindeer is geschreven en geproduceerd door Richard Gadd, die ook de hoofdrol speelt in het verhaal dat is gebaseerd op zijn eigen leven. Te zien is hoe de stand-up comedian Donny Dunn te maken krijgt met een vrouwelijke stalker, genaamd Martha (een rol van Jessica Gunning).

verdrongen trauma's

 Baby Reindeer begint als een kat-en-muisspel, maar gaat eigenlijk over de vooroordelen omtrent gendergerelateerd geweld, seksueel geweld en voor wie we als kijker empathie kunnen opbrengen. Donny heeft moeite grip te krijgen op de situatie, terwijl Martha’s caprriolen steeds verder escaleren. Gaandeweg wordt Donny gedwongen zijn trauma’s onder ogen te zien die hij lang geleden heeft verdrongen.

Het startpunt van Baby Reindeer is in eerste instantie lachwekkend. Als een vrouw een pub binnenkomt, biedt Donny haar een kop thee aan. Deze Martha wordt verliefd op hem en geeft hem zijn bijnaam. Donny gaat hier aanvankelijk in mee, met het idee dat een vrouw een man niet echt kan stalken – niet volgens de maatschappelijke norm althans. Niemand neemt de dreiging van Martha serieus, ook Donny zelf niet. Hij bagatelliseert de situatie en een deel van hem ziet de aandacht van Martha als een ego-boost.

seksueel geweld en schaamte 

Tegelijkertijd heeft Donny een relatie met Teri, een transgender vrouw gespeeld door Nava Mau. Zij is een Amerikaanse therapeute op wie Donny al snel verliefd wordt. Toen ze elkaar voor het eerst online ontmoetten, loog Donny over zijn naam en zijn werk, en liet weten dat hij de voorkeur gaf aan anonieme seks boven intimiteit. Op Teri en de kijkers komt hij over als iemand die het niet waard is om tijd aan te verspillen. Maar door de onthullingen in de show ziet de kijker waarom Donny is zoals hij is en hoe hij is gevormd door seksueel geweld en schaamte.

Zonder al te veel prijs te geven over de plot, bevat de serie verrassend genuanceerde transtender- en biseksuele personages en een ontroerende coming-out. Het is vooral verfrissend om te zien dat een transgender personage keuzevrijheid en verlangens heeft en met respect wordt behandeld in een verhaal dat met zulke duistere thema’s jongleert. Tegelijkertijd schuwt Baby Reindeer de harde waarheid niet, met in aflevering vier een grafische voorstelling van aanranding en zelfbeschadiging.

diepgaand en ontroerend

De weg naar herstel is niet gemakkelijk voor Donny, wiens schaamte alle andere gevoelens heeft weggedrukt. Lukt het hem om zichzelf (of zijn stalker) te genezen voor het te laat is? Al met al is Baby Reindeer een diepgaande en ontroerende serie, waar je ook nog om kunt lachen.

Baby Reindeer is nu te zien op Netflix. Bekijk hier de trailer.

Powered by Labrador CMS