Nieuw: een skatepark speciaal voor lhbtq’s en vrouwen

Leestijd: < 1 min

In Amsterdam Zuidoost is afgelopen zaterdag een skatepark geopend speciaal voor lhbtq skaters en vrouwen. Omdat skaten tussen luidruchtige machomannen weleens intimiderend kan zijn.

Selma Namouda is initiatiefnemer van skatepark Paasheuvelweg in Amsterdam Zuidoost. Reden waarom ze speciaal voor vrouwen en lhbtq’s een skatepark heeft opgericht, is dat skaten veel door mannen wordt beoefend. “Op een skatepark doen ze stoer en sloven ze zich uit. Ze pakken hun ruimte en dat allemaal kan voor vrouwen en queers intimiderend aanvoelen. Want je moet wel lef hebben om ertussen te springen”, vertelt ze aan Het Parool.

Veilig

Veel outdoorskateparken staan bovendien aan de rand van een wijk of half in de bosjes, wat volgens Namouda niet veilig is. Samen met Olympisch skater Roos Zwetsloot is een voormalige drukkerij nu omgebouwd tot een skatepark, met obstakels als een ramp, quarter- en half-pipe en hoge en lage rails.

Er waren al skateavonden voor vrouwen en queers in Amsterdam-Noord, onder de noemer New Wave. Ook is er een skatende queer community op het Olympiaplein. Nu komt daar dus een vaste plek bij aan de Paasheuvelweg.

Parkmanager

Parkmanager Flip Zonne Zuijderland. (25) is zelf een transgender man en zegt: “Mannen die niet tot de lhbtq-gemeenschap behoren zijn ook welkom, maar als iemand weinig respect toont, dan vraag ik hem ergens anders heen te gaan.”

Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS