Nieuw: de Regenboogcanon, over de rijke lhbtq-geschiedenis

Wie of wat verdient een plek in de canon?

Leestijd: < 1 min

Welke personen, gebeurtenissen en belangrijke momenten uit de lhbtq-geschiedenis en –gemeenschap verdienen een plek in de Regenboogcanon? De initiatiefnemers leggen die vraag neer bij jou. Wie of wat verdient een plek in een van de 75 vensters van de canon?

Stichting Regenboogcanon ontwikkelt een geschiedeniscanon. Deze Regenboogcanon vertelt in 75 vensters het verhaal van de culturele en sociale geschiedenis van de lhbtq-gemeenschap in het Koninkrijk der Nederlanden. De canon zal worden aangeboden aan het COC, dat in 2021 75 jaar bestaat en daarmee de oudste bestaande lhbtq-organisatie ter wereld is.

Ideeën aanleveren

De lhbtq-gemeenschap kleurt de geschiedeniscanon samen in. Vanaf 11 oktober kunnen organisaties, actie- en belangengroepen, maar ook particulieren ideeën aanleveren over gebeurtenissen, plaatsen er personen die volgens hen een plek verdienen in de Regenboogcanon. Hiervoor is een formulier te vinden op de website regenboogcanon.nl.

Een onafhankelijke commissie met experts uit de gemeenschap selecteert daarna de 75 vensters. Deze commissie bestaat uit Tieneke Sumter, Annelies Tukker, Wielie Elhorst, Bastiaan Rosman, Lysanne Charles, Micha Meinderts, Laurens Buijs, Corine van Dun, Judith Schuyf en Maaike Muntinga.

Raad van Advies

Stichting Regenboogcanon wordt bijgestaan door een Raad van Advies bestaande uit COC-voorzitter Astrid Oosenbrug, Egbert de Vries (wethouder in Amsterdam) en Lonneke van den Hoonnaard (directeur IHLIA LGBTI Heritage).

COC-voorzitter Astrid Oosenbrug: “We zien steeds weer dat de lhbtqia+-gemeenschap eeuwenlang in de marge van de geschiedenis is geduwd, daarom ben ik ongelooflijk blij met het initiatief van de Regenboogcanon. We morgen de mensen die ons zijn voorgegaan in de emancipatiestrijd niet vergeten. Als we blijven leren van het verleden, kunnen we vol optimisme uitzien naar de toekomst.”

Rijk en trots

Egbert de Vries: “De Regenboogcanon is belangrijk, omdat het ons laat zien hoe rijk de geschiedenis van de regenboogfamilie is én hoe we trots we daarop mogen zijn.”

Stichting Regenboogcanon Nederland is op 11 december 2020 opgericht met als doel te komen tot het ontwikkelen, opstellen en onderhouden van een geschiedeniscanon van de lhbtq-gemeenschap. Het idee voor de Regenboogcanon kwam toen de initiatiefnemers geen enkele representatie zagen in de Canon van Nederland.

Link formulier

Via deze link naar het formulier kun je ideeën voor de Regenboogcanon insturen. 

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS