Niet-biologische moeders van geboorteakte kind verwijderd in Italië

Weinig hoop voor lesbische moeders

Leestijd: < 1 min

De rechts-radicale premier van Italië, Giorgia Meloni, heeft opdracht gegeven om lesbische koppels met kinderen een brief te sturen met daarin de mededeling dat de niet-biologische moeder uit de geboorteakte wordt geschrapt. “Het voelt alsof ik niet besta”, aldus een van de moeders.

Giorgia Meloni ziet het gezin als de hoeksteen van de samenleving, maar niet als het gaat om een gezin dat bestaat uit twee moeders. De Italiaanse overheid is daarom begonnen met het sturen van brieven naar lesbische gezinnen, waarin staat dat de niet-biologische moeder uit de geboorteakte van de kinderen wordt geschrapt.

Met terugwerkende kracht aangepast

In maart kondigde Meloni al aan dat bij een nieuwe geboorte slechts één moeder mag worden vermeld op de geboorteakte van het kind. Nu worden bestaande geboorteaktes dus ook met terugwerkende kracht aangepast.

De gevolgen van de maatregelen zijn groot voor de niet-biologische moeder. Stel bijvoorbeeld dat de biologische moeder komt te overlijden, dan kan die niet-biologische moeder wellicht geen zeggenschap krijgen over het kind. Maar ook als het gaat over schoolkeuze of ziekenhuisbezoek, telt alleen de beslissing van de biologische moeder.

Regering is bang

De Daily Mail interviewde een aantal Italiaanse moeders, onder wie Michela Leidi en haar vrouw Viola die samen een dochter hebben, Giulia genaamd. Leidi vertelt dat ze tien dagen lang heeft gehuild nadat ze de brief had ontvangen. “Het voelt alsof ik niet besta.”

Ze vervolgt: “Ik heb het idee dat de regering bang is dat een gezin dat er anders uitziet, zoals dat van ons, net zo gelukkig kan zijn als een traditioneel gezin – misschien zelfs gelukkiger. Op papier zeggen ze dat Giulia een moeder heeft, maar we weten dat ze er twee heeft. We zullen er alles aan doen om te bewijzen dat we een goed gezin zijn.”

Geen rechten of plichten

In hetzelfde artikel komen Vanessa Finesso en haar vrouw Cristina Zambon aan het woord, die samen moeder zijn van baby Vittoria. Ze zijn erachter gekomen dat biologische moeder Vanessa kanker heeft en vrezen dat Cristina, die de eicel doneerde waaruit Vittoria is geboren, het recht op het moederschap verliest, mocht Vanessa komen te overlijden.

Vanessa vertelt: “Volgens de wet ben ik de biologische moeder. Wat gebeurt er als ik overlijd en mijn vrouw alleen overblijft? Volgens diezelfde wet heeft ze geen rechten of plichten jegens onze kleine Vittoria.”

IVF en draagmoederschap

Naast het beperken van de rechten van niet-biologische moeders verzetten Meloni en haar regering ook sterk tegen IVF-behandelingen en draagmoederschap voor koppels van hetzelfde geslacht. Linkse politici hebben het beleid van Meloni bekritiseerd, maar volgens de peilingen blijft de regering stevig in het zadel zitten. Dus voorlopig is er weinig hoop voor lhbtq-koppels.

Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS