Baardverhalen

“Na de eerste keer testosteron zat ik direct voor de spiegel”

Trans man Davin over zijn baard

Leestijd: < 1 min

Drie trans mannen vertellen over de band met hun baard. Davin Renkema (29) heeft sinds 2,5 jaar een baard. “Mijn baard herinnert me aan wat ik heb doorstaan om van vrouw naar man te gaan.”

“Voor mijn transitie heb ik een keer met een verknipte, zwarte pruik geëxperimenteerd. Toen ik mijn gezicht zag met die opgeplakte plastic haartjes, wist ik het zeker: ik moet een baard.

Een dag nadat ik aan de testosteron begon zat ik gelijk panisch voor de spiegel. Na een paar dagen groeiden er zowaar drie haartjes, maar ik had een vergrootglas nodig om ze te zien. Vervolgens gebeurde er twee jaar weinig. Ik googelde me rot, op zoek naar oplossingen. Ik wilde zo snel mogelijk al die mannelijkheid op mijn gezicht. Net toen ik begon te accepteren dat een baard er voor mij niet in zat, begon-ie toch te komen.

“Tijdens mijn eerste bezoek aan de barbier nam ik plaatjes mee van mijn favoriete baardstijlen”

Voor mij is een baard een teken van mannelijkheid. Hoe meer haar, hoe beter. Aan het begin was ik beledigd als mensen mijn drie baardharen niet opmerkten. Zonder baard werd ik piepjong geschat; op mijn 26ste dachten mensen nog dat ik een tiener was. Ik heb nog steeds een beetje een babyface, dat geldt voor veel trans mannen. Laatst vroeg een collega naar mijn leeftijd. Toen ze hoorde dat ik 29 ben, viel ze bijna van haar stoel.

Tijdens mijn eerste bezoek aan de barbier nam ik plaatjes mee van mijn favoriete baardstijlen. Ik was bang dat ze er anders te veel af zouden halen. Deze baardstijl komt van een Turkse vriend. Turkse mannen houden hun baard meestal strak bij. Als je wat kaler bent valt je baard nog meer op. Daarom vind ik het extra belangrijk dat-ie er goed uitziet. Ik borstel mijn baard altijd eerst, knip hem dan bij, breng wat wax aan en eindig met een olie die mijn baardgroei bevordert. Op die manier groeien hopelijk ook de laatste kale plekken dicht.

Mijn baard herinnert me iedere dag aan wat ik heb doorstaan om van vrouw naar man te gaan. Voor anderen is het misschien iets kleins, maar mij maakt het zo blij.”

Lees ook het baardverhaal van Davin en het baardverhaal van Laurens.

Fotografie: Prins de Vos
Concept: The Transketeers
Bloemsierkunst: Noortje Laan
Met dank aan Museum Willet-Holthuysen

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Philips Male Grooming.
Jezelf kunnen zijn en ontdekken wie je bent en wat je wilt, is een reis die je hele leven lang duurt. Laat je niet definiëren door wat anderen vinden wie je moet zijn. Omarm je eigen instincten en doe daarbij wat goed voelt! Philips Male Grooming support iedereen die doet wat goed voelt en dit uitdraagt! #DoWhatFeelsRight #PhilipsMaleGrooming #MakeLifeBetter

 

Powered by Labrador CMS