Coming-outdag:

Minister Van Engelshoven presenteert checklist voor lhbtq-vriendelijke scholen

Leestijd: < 1 min

Zondag 11 oktober is de jaarlijkse Coming-outdag. In het kader daarvan presenteert minister Van Engelshoven (OCW) vandaag een videoboodschap waarin ze de nieuwe GSA Onderwijsstandaard voor lhbtq-vriendelijke scholen uitlegt. Dit is een checklist waarmee scholen kunnen toetsen of ze op een goede manier werken aan lhbtq-acceptatie.

Een heldere standaard voor het bevorderen van acceptatie op school ontbrak tot nu toe, terwijl de noodzaak groot is. Want hoewel de meeste scholen acceptatie belangrijk vinden, en het sinds 2012 een verplicht onderdeel is van het curriculum, laat de kwaliteit volgens de Onderwijsinspectie nog veel te wensen over. De GSA-Onderwijsstandaard helpt scholen om het béter te doen.

Meer en betere aandacht voor acceptatie op school is belangrijk, omdat lhbtq-scholieren tot vier keer vaker dan gemiddeld gepest worden. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en zelfmoordcijfers liggen onder lhbtq-jongeren tot vijf keer hoger.

Hoe werkt het?
De Onderwijsstandaard bestaat uit een checklist. Zo moeten scholen leerlingen steun bieden, en bij verschillende vakken in meerdere jaren aandacht besteden aan seksuele- en genderdiversiteit. Doel is dat op school een niet-onderhandelbare norm gaat gelden, waarbij iedereen wordt geaccepteerd, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken.

Het oordeel van de Gender & Sexuality Alliance (GSA) staat centraal in de aanpak. GSA’s zijn leerlingenclubs die zich op 80 procent van de middelbare scholen inzetten voor acceptatie. De GSA gaat aan de hand van de checklist na hoe de school scoort en kijkt met docenten hoe het beter kan.

Op de website van de Onderwijsstandaard wordt de score van scholen zichtbaar. Scholen die volgens GSA-leerlingen voldoende scoren, krijgen in april een sticker waarmee ze dat jaar kunnen laten zien dat ze zich inzetten voor acceptatie. De website biedt docenten, leerlingen en ouders tal van opties om de aandacht voor acceptatie op school te verbeteren.

Steun van minister Van Engelshoven
Minister van Engelshoven juicht de GSA Onderwijsstandaard toe: “Ik roep scholen van harte op om met de GSA Onderwijsstandaard aan de slag te gaan. De standaard biedt tal van handvatten om de situatie op school te verbeteren. Het mooie is dat centraal staat wat leerlingen zélf belangrijk vinden.”

Het Haagse Hofstad Lyceum, een school die zich al jaren inzet voor een lhbtq-vriendelijk klimaat, is één van de scholen die aan de slag gaat met de Onderwijsstandaard. Ook directeur Josefien Hal juicht de aanpak toe: “Ook wij kunnen van de standaard leren. We gaan graag met GSA-leerlingen in gesprek om te kijken hoe we onze school nog fijner en veiliger kunnen maken voor álle leerlingen.” 

 

Powered by Labrador CMS