Minister Dijkgraaf gaat door met Regenboogbeleid gemeentes

Leestijd: < 1 min

Minister Robbert Dijkgraaf van Emancipatie gaat door met het zogeheten Regenbooggemeentebeleid. COC had hier in mei bij de minister op aangedrongen. Ze zijn blij met het besluit.

Dijkgraaf maakte de voortzetting van het Regenbooggemeentebeleid bekend tijdens een congres hierover van kenniscentrum Movisie. In mei hadden de twintig lokale COC-verenigingen hier bij de minister op aangedrongen, net als COC Nederland.

Veiligheid

Minister Dijkgraaf wil zich de komende jaren met de regenbooggemeenten inzettten voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lhbtq inwoners. Hiervoor stelt hij jaarlijks € 1,24 miljoen beschikbaar, tot en met 2026. Dat is vergelijkbaar met het huidige budget.

“Het gezamenlijk streven is de acceptatie van lhbtiq+ personen te laten toenemen onder de gehele bevolking”, zei minister Dijkgraaf.  

“Extra aandacht is er nodig onder jongeren, ouderen en in kringen waar lhbtiq+ nog een taboe is. Vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld tegen lhbtiq+ personen moeten afnemen. Lhbtiq+ personen moeten zich meer gesteund voelen, veilig en weerbaar op school, op straat, op het werk, in de zorg en thuis, in de sport en in hun eigen sociale kring,” 

Emancipatiebeleid

Met het Regenbooggemeentebeleid stimuleert de Rijksoverheid gemeenten om een actief lhbtq emancipatiebeleid te voeren. Gemeenten ontvangen van het Rijk een financiële bijdrage die ze matchen met eigen budget. Kenniscentrum Movisie ondersteunt met advies-op-maat, zodat gemeenten het wiel niet steeds opnieuw hoeven uit te vinden.

Over de voortzetting van de adviserende rol van Movisie is overigens nog geen duidelijkheid. Het COC dringt erop aan dat ook het werk van Movisie wordt voortgezet. 

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS