Minister Arie Slob: “Scholen mogen homoseksualiteit afkeuren”

"Minister is helemaal de weg kwijt"

Leestijd: < 1 min

Met verbijstering is gereageerd op uitspraken van minister Arie Slob (Onderwijs), die zegt dat scholen homoseksualiteit afkeuren, zolang ze toezien op een veilig leerklimaat voor alle leerlingen. Dit is onbegrijpelijk, vindt onder meer het COC. En GroenLinks: “School wordt een onveilige omgeving als kinderen niet zichzelf kunnen zijn.”

Vol ongeloof is gereageerd op de uitspraken van minister Arie Slob (Onderwijs) die hij gisteren in de Tweede Kamer heeft gedaan. Slob, in de regering namens ChristenUnie, vindt dat reformatorische scholen homoseksualiteit mogen afkeuren, als ze tenminste toezien op een veilig klimaat voor alle leerlingen. COC vindt dit onbegrijpelijk en voorzitter Astrid Oosenburg stelt: “Het is onacceptabel als scholen afwijzing propageren van mensen om hun seksuele oriëntatie.”

Verklaring tekenen
Lisa Westerveld (GroenLinks) noemt het een paradox: “School wordt een onveilige omgeving als kinderen niet zichzelf kunnen zijn.” De laatste tijd is er veel discussie over reformatische scholen, waar ouders vooraf een verklaring moeten tekenen waarin zij homoseksualiteit afwijzen. Tekenen zij niet, dan kan hun kind niet naar school.

Een van die scholen is het Van Lodenstein College in Amersfoort. Volgens Paul van Meenen (D66) wordt er op die school al gediscrimineerd voordat de leerling ook maar binnen is. “Iedereen heeft recht op eigen waarden, maar niet op eigen wetten”, zo laat hij weten.

Helemaal de weg kwijt
COC-voorzitter Astrid Oosenburg vindt de uitspraken van Slob niet meer van deze tijd en roept de Kamer op om de wet over de burgerschapsopdracht voor het onderwijs aan te scherpen. Op sociale media krijgt ze veel bijval, onder meer van advocaat Sébas Diekstra, die hoog op de lijst komt van de nieuwe politieke beweging van Richard Mos, Code Oranje. Hij schrijft: “Minister Slob is echt helemaal de weg kwijt. Hoe kun je in hemelsnaam een veilig leerklimaat garanderen voor iedereen als je mensen eerst een homohaat-verklaring laat ondertekenen?”

Het AD citeert VVD-fractievoorzitter van Leeuwarden, Marcel Visser, die de uitspraken van Slob betitelt als ‘prehistorische bullshit’: “Hoe kan iets afkeuren – anno 2020 – bijdragen aan een veilige leeromgeving! Absurd standpunt van Slob!”

Meten met twee maten
Volgens Rob Jetten (D66) meet de onderwijsminister met twee maten. ,,Zullen we er ALSJEBLIEFT voor zorgen dat elk kind op elke school zichzelf kan zijn!? Een ‘veilig leerklimaat’ waar je hele zijn wordt afgekeurd bestaat niet.”

Ook buiten de politiek wordt Slob aangesproken op zijn uitspraken. Claudia de Breij refereert aan haar eigen middelbare schooltijd op Twitter: “Lieve Arie Slob. Wanneer je wordt afgekeurd om wie je bent, voel je je per definitie niet meer veilig. De leraren op KWC Culemborg waar ik op school zat steunden mij (mede vanuit hun christelijke grondslag!) juist toen ik uit de kast kwam. Zo doe je dat.”

UPDATE: Na felle kritiek neemt Slob zijn woorden terug: ouders vragen homoseksualiteit af te wijzen, gaat toch te ver

Lees ook: “Afwijzing van lhbtq-mensen op scholen moet stoppen”

 

Powered by Labrador CMS