Let’s Talk About Sex

“Mijn seksleven is zorgeloos, ontspannend en bevredigend”

Jorian (38) liet zich vaccineren tegen hepatitis B

Leestijd: 2 min

Mannen die seks hebben met mannen kunnen zich gratis laten inenten tegen hepatitis B en zo ben je voor de rest van je leven beschermd. Jorian (38) aarzelde geen moment en liet zich vaccineren. “Die onbezorgdheid zorgt voor een veel vrijer en geruster seksleven.”

De 38-jarige Jorian woont in hartje Amsterdam en dat zal de buurt weten ook. Het hele jaar door hangt de regenboogvlag vol trots uit zijn raam. “Ik ben de laatste jaren uitgesprokener geworden. Toen ik jong was, had ik het er moeilijk mee, maar nu durf ik te zijn wie ik wil zijn en te doen wat ik wil. Als ik dan anders ben, dan is dat maar zo.” Openlijk praten over seks en seksuele gezondheid doet hij ook zonder moeite, al zou het op een overvol terras zijn. “Mensen moeten maar minder preuts worden hoor.”

Toen Jorian een kleine twee decennia geleden naar Amsterdam verhuisde, was hij al seksueel actief, maar nog niet zo geïnformeerd over seksuele gezondheid als dat hij nu is. Bij veel mensen blijft hepatitis B onder de radar. Hepatitis B is een ziekte van de lever en is overdraagbaar via bloed of seks zonder condoom. Ook bij Jorian was dit het geval, totdat hij er tijdens een reguliere soa-test door de GGD op werd gewezen. “De vriendelijke dame die mij hielp zag in mijn dossier dat ik nog niet gevaccineerd was. Omdat ik seks heb met mannen, adviseerde ze me om een vaccinatie te nemen. Dus ik dacht, waarom niet? Vaccineren is voor mij echt een no-brainer. Op een dag spierpijn in je schouder na stelt zo’n vaccinatie echt niks voor.”

“vaccineren is voor mij echt een no-brainer.”

Testen, vaccineren en praten met je sekspartners is het beste om te zorgen voor een gezond en verantwoord seksleven volgens Jorian. ”Ik laat me regelmatig testen, ik ben gevaccineerd tegen hepatitis A, B en mpox. Als HPV-vaccinaties ook aangeboden werden toen ik jonger was, had ik die ook genomen. En het is misschien niet het meest geile om te vragen aan iemand waar je seks mee gaat hebben, maar ik pols altijd wanneer iemand voor het laatst is getest.” Het kan altijd gebeuren dat je toch een soa oploopt, maar Jorian zal er niet langer van wakker liggen dan nodig is. “Het is vervelend, het gebeurt, maar wat ik irritant vind is dat niet iedereen er eerlijk over is. Veel mensen zien seks en soa’s nog als iets vies, als iets dat niet goed is. Er rust nog steeds een taboe op seks, maar voor mij voelt dat totaal niet zo.”

Jorian heeft op dit moment geen vaste partner en is tevreden over zijn seksleven. “Mijn seksleven is zorgeloos, ontspannen en bevredigend. Waar ik me vroeger nog wel eens schaamde voor mijn voorkeuren, is dat tegenwoordig niet meer. Ik voel nu wel de ruimte om aan te geven wat ik wel of niet lekker vind. Zo moeten mensen echt niet aan mijn tepels komen.”

“regelmatig testen is verstandig en effectief.”

Ook de vaccinaties hebben veel zorgen weggenomen bij Jorian. “Los van het niet hoeven oplopen van de infectie, is het ook van meerwaarde voor een gelukkig en gezond seksleven. Die onbezorgdheid zorgt ervoor dat ik veel vrijer en geruster met seks omga.” Over het onderhouden van een gezond seksleven is Jorian duidelijk: “Regelmatig testen als je bepaald seksueel gedrag vertoont is helemaal niet zo ingewikkeld. Het is verstandig en effectief. Tot slot, laat je gewoon vaccineren. Op de lange termijn heb je er alleen maar profijt van.”

Illustratie: Hanna Whittle

Powered by Labrador CMS